УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Одржана је конференција пројекта EmBuild: Енергетски ефикасне зграде – Планирајте. Инвестирајте. Реновирајте!

Фото © EmBuild

EmBuild_logo

Енергетска ефикасност је инвестиција, а не трошак
Београд, 07.јун 2018.

Представници Европске Енергетске заједнице, регулаторних тела ЕУ, ресорних министарстава Републике Србије, локалних самоуправа, Универзитета у Београду, као и стручњаци и представници националних и међународних организација и институција које финансирају пројекте у области енергетске ефикасности, окупили су се данас у Свечаној сали Скупштине града Београда на завршној конференцији пројекта EmBuild Енергетски ефикасне зграде – Планирајте. Инвестирајте. Реновирајте!

“Циљ EmBuild пројекта је да оснажи државне органе, на локалном, регионалном и националном нивоу у формулисању стратегије енергетски ефикасног реновирања јавних зграда. Подаци потврђују да 40 одсто укупне потрошње енергије и 36 одсто емисије CO2 у Европској унији настају у приватним и јавним зградама. Зато је једна од основних смерница ЕУ, дефинисаних Европским програмом за развој науке Horizon 2020, да се та потрошња и загађење смање,” објаснила је присутним медијима проф. др Милица Јовановић Поповић координатор пројекта за Србију.

2018_EmBuild-Final-Conference-Report_04

Проф др Милица Јовановић Поповић | Фото © EmBuild

Јованка Атанацковић, помоћница министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктруре Републике Србије, констатовала је да је пројекат EmBuild значајно допринео да се питање енергетске ефикасности свеобухватно, у правном и стратешком смислу, по први пут у Србији позиционира као инвестиционо. “Обнова зграда према принципима енергетске ефикасности доноси уштеде, и држави и грађанима, утиче на побољшање конфора, доприноси смањењу загађења и одрживом развоју и у смислу отварања нових радних места. Зато верујем да је стратешко планирање, којим се пројекат EmBuild управо бави, као и примена тих планова, корак по корак, од велике важности за нашу земљу”, закључила је Атанацковић, док је државни секретар Министарства рударства и енергетике, Стевица Деђански, констатовао да је планском приступу у овој области допринело доношења Стратегије развоја енергетике Републике Србије до 2025.године са пројекцијама до 2030. ”Уштеде планиране трећим акционим планом за енергетску ефикасност Републике Србије за период до 2018. године које су пројектоване на 9 одсто, су премашене. Верујем да ћемо у наредним годинама остварити још боље резултате“, закључио је Деђански.

2018_EmBuild-Final-Conference-Report_02

Слева на десно: Иванка Поповић (Ректор, Универзитет у Београду), Јованка Атанацковић (Помоћница министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктруре Републике Србије) и Стевица Деђански (Државни секретар Министарства рударства и енергетике) | Фото © EmBuild

Пројекат EmBuild финансира Европски програм за развој науке Horizon 2020, а подржава Немачка организација за међународну сарадњу – Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ). У Србији, као члан међународног конзорцијума у којем учествују партнери из: Бугарске, Румуније, Словеније, Хрватске, Немачке и Белгије, пројекат спроводе Архитектонски, Машински и Електротехнички факултет Универзитета у Београду.

2018_EmBuild-Final-Conference-Report_03

Фото © EmBuild

Резултати овог пројекта биће значајни инпути у изради Националне стратегије обнове зграда, што је једна од приоритетних обавеза према Енергетској заједници, чији је потписник и Србија. “У протеклих две и по године, у блиској сарадњи са 24 општине и комуникацији са свим општинама које су чланице Сталне конференције градова и општина, ми смо се бавили прикупљањем података и израдили три узорна модела који ће моћи да користе све општине у планирању обнове јавних зграда по принципима енергетске ефикасности,“ објаснила је професорка Јовановић Поповић и додала:” У неким општинама је доста тога и урађено. Општина Ивањица, например, је новац остварен уштедом, након енергетски ефикасне обнове јавних зграда, употребила за изградњу Центра за дијализу. Један од циљева нашег пројекта и ове, завршне конференције, је био управо да се истакну таква позитивна искуства и размене мишљења о најбољим стратегијским приступима у обнови јавних зграда по принципима енергетске ефикасности.

Тема енергетске ефикасности остаје у фокусу и дан након ове конференције – 08. јуна 2018, Немачка организација за међународну сарадњу GIZ, у оквиру Немачке развојне сарадње, у Хотелу Envoy у Београду, организује регионални скуп којем ће присуствовати представници ресорних министарстава из шест чланица Енергетске заједнице.

EmBuild Пројекат је осмишљен тако да оснажи државне органе, на локалном, регионалном и националном нивоу, у формулисању стратегије реновирања у грађевинском сектору ради постизања суштинске обнове и олакшавања убрзаног реновирања.

Пројекат: Оснаживање државних органа за успостављања дугорочне стратегије за мобилизацију инвестиција у енергетски ефикасно реновирање јавних зграда – EmBuild
http://embuild.eu/

Horizon_2020_Logo

Horizon-disclaimer_EmBuild