UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Poseta studenata i nastavnika srednjovekovnim utvrđenim gradovima Golubac, Ram i Smederevo, 15. maj 2018.

Poseta srednjovekovnim utvrđenim gradovima Golubac, Ram i Smederevo, maj 2018. | Foto © Ena Takač

Master akademske studije Arhitektura – I godina:
Istorija i teorija 2: Savremeni principi očuvanja graditeljskog nasleđa
Izborni predmet 2 – Arhitektura: Srednjovekovni utvrđeni gradovi u Srbiji – proučavanje i obnova

Integrisane osnovne i master akademske studije arhitekture – IV godina:
Istorija i teorija 2: Savremeni principi očuvanja graditeljskog nasleđa
Izborni predmet 2 – Arhitektura: Srednjovekovni utvrđeni gradovi u Srbiji – proučavanje i obnova

U okviru nastave u prolećnom semestru šk. 2017/2018. godine na prvoj godini master akademskih studija arhitekture i četvrtoj godini integrisanih akademskih studija arhitekture Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, iz predmeta Istorija i teorija 2: Savremeni principi očuvanja graditeljskog nasleđa i Izbornog predmeta 2: Srednjovekovni utvrđeni gradovi u Srbiji – proučavanje i obnova, u utorak 15. maja 2018. godine, realizovana je organizovana poseta studenata i nastavnika prof. dr Mirjane Roter Blagojević i doc. dr Marka Nikolića i saradnika ass. Ene Takač, srednjovekovnim utvrđenim gradovima Golubac, Ram i Smederevo, kao i poseta Muzeju grada Smedereva.

Tvrdjava-Golubac_Foto-Ena-Takac_01
Tvrdjava-Golubac_Foto-Ena-Takac_03

Tvrđava Golubac, maj 2018. | Foto © Ena Takač

Kroz obilazak Golubačke tvrđave, arhitekta Predrag Jošić, koji vrši konzervatorski nadzor, izložio je probleme i mere koje se preduzimaju na sanaciji, konzervaciji i restauraciji Golubačke tvrđave. Ljubaznošću direktorke preduzeća Tvrđava Golubački grad, dr Iskre Maksimović, studenti su imali mogućnost da se upoznaju sa tokom radova na obnovi tvrđave.

Tvrdjava-Ram_Foto-Ena-Takac_01

Tvrđava Ram, maj 2018. | Foto © Ena Takač

Na Ramskoj tvrđavi studente su Dragan Jacanović, arheolog Muzeja u Požarevcu, kao i glavni arhitekta iz turskog preduzeća koji je zadužen za konzervatorsko-restauratorske radove na tvrđavi, upoznali sa problemima i merama koje se preduzimaju na zaštiti i obnovi tvrđave. Zahvaljujući njima studenti su imali mogućnost da posete prostor utvrđenja i direktno se upoznaju sa tokom radova na obnovi.

Muzej-Smederevo_Foto-Ena-Takac_01

Muzej u Smederevu, maj 2018. | Foto © Ena Takač

Obilazak Smederevske tvrđave omogućili su v.d. direktor Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo arheolog Dejan Radovanović i pomoćnik direktora arhitekta Jasmina Popović-Rusimović, koji su studente upoznali sa dosadašnjim konzervatorsko-restauratorskim radovima koji su primenjeni na obnovi tvrđave, kao i sa planovima buduće zaštite i obnove. Nakon posete tvrđavi studenti sa nastavnicima su posetili i Muzej grada Smedereva, gde su imali prilike da pogledaju novu stalnu postavku Muzeja pod nazivom Smederevska tvrđava – od prestonice do spomenika kulture, uz stručno vođenje direktorke Muzeja Tatjane Gačpar.

Poseta ovim srednjovekovnim utvrđenim gradovima, bila je od izuzetnog značaja za studente, koji su saznali značajne informacije o problemima i mogućnostima zaštite i obnove tvrđava, ali su se i direktno na terenu upoznali sa tokovima radova na ovim značajnim tvrđavama u našoj sredini.

31