УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Посета студената и наставника средњовековним утврђеним градовима Голубац, Рам и Смедерево, 15. мај 2018.

Посета средњовековним утврђеним градовима Голубац, Рам и Смедерево, мај 2018. | Фото © Ена Такач

Мастер академскe студијe Архитектура – I година:
Историја и теорија 2: Савремени принципи очувања градитељског наслеђа
Изборни предмет 2 – Архитектура: Средњовековни утврђени градови у Србији – проучавање и обнова

Интегрисане основне и мастер академске студије архитектуре – IV година:
Историја и теорија 2: Савремени принципи очувања градитељског наслеђа
Изборни предмет 2 – Архитектура: Средњовековни утврђени градови у Србији – проучавање и обнова

У оквиру наставе у пролећном семестру шк. 2017/2018. године на првој години мастер академских студија архитектуре и четвртој години интегрисаних академских студија архитектуре Архитектонског факултета Универзитета у Београду, из предмета Историја и теорија 2: Савремени принципи очувања градитељског наслеђа и Изборног предмета 2: Средњовековни утврђени градови у Србији – проучавање и обнова, у уторак 15. маја 2018. године, реализована је организована посета студената и наставника проф. др Мирјане Ротер Благојевић и доц. др Марка Николића и сарадника асс. Ене Такач, средњовековним утврђеним градовима Голубац, Рам и Смедерево, као и посета Музеју града Смедерева.

Tvrdjava-Golubac_Foto-Ena-Takac_01
Tvrdjava-Golubac_Foto-Ena-Takac_03

Тврђава Голубац, мај 2018. | Фото © Ена Такач

Кроз обилазак Голубачке тврђаве, архитекта Предраг Јошић, који врши конзерваторски надзор, изложио је проблеме и мере које се предузимају на санацији, конзервацији и рестаурацији Голубачке тврђаве. Љубазношћу директорке предузећа Тврђава Голубачки град, др Искре Максимовић, студенти су имали могућност да се упознају са током радова на обнови тврђаве.

Tvrdjava-Ram_Foto-Ena-Takac_01

Тврђава Рам, мај 2018. | Фото © Ена Такач

На Рамској тврђави студенте су Драган Јацановић, археолог Музеја у Пожаревцу, као и главни архитекта из турског предузећа који је задужен за конзерваторско-рестаураторске радове на тврђави, упознали са проблемима и мерама које се предузимају на заштити и обнови тврђаве. Захваљујући њима студенти су имали могућност да посете простор утврђења и директно се упознају са током радова на обнови.

Muzej-Smederevo_Foto-Ena-Takac_01

Музеј у Смедереву, мај 2018. | Фото © Ена Такач

Обилазак Смедеревске тврђаве омогућили су в.д. директор Регионалног завода за заштиту споменика културе Смедерево археолог Дејан Радовановић и помоћник директора архитекта Јасмина Поповић-Русимовић, који су студенте упознали са досадашњим конзерваторско-рестаураторским радовима који су примењени на обнови тврђаве, као и са плановима будуће заштите и обнове. Након посете тврђави студенти са наставницима су посетили и Музеј града Смедерева, где су имали прилике да погледају нову сталну поставку Музеја под називом Смедеревска тврђава – од престонице до споменика културе, уз стручно вођење директорке Музеја Татјане Гачпар.

Посета овим средњовековним утврђеним градовима, била је од изузетног значаја за студенте, који су сазнали значајне информације о проблемима и могућностима заштите и обнове тврђава, али су се и директно на терену упознали са токовима радова на овим значајним тврђавама у нашој средини.