UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr
Izvor fotografija: Kolektiv arhitekata

Kolektiv_Logo120x120

Galerija Kolektiv vas poziva na otvaranje izložbe Mete Hočevar pod nazivom:
PROSTORI METE HOČEVAR
Otvaranje izložbe: Utorak, 29. maj 2018. u 20h
Galerija Kolektiv, Karađorđeva 53, Beograd

Galerija Kolektiv, u saradnji sa Centrom za scenski dizajn, arhitekturu i tehnologiju (SCEN), Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, predstavlja izložbu pod nazivom “Prostori Mete Hočevar”. Ovom izložbom biće predstavljen rad Mete Hočevar, arhitekte i scenografkinje iz Slovenije, autorke kultne knjige „Prostori igre“.

Izložba će obuhvatiti izbor realizovanih radova, mnogi od kojih su nagrađivani, tokom četrdeset godina karijere i rada ove umetnice, kako u regionu, u Ljubljani, Zagrebu, Skoplju, Beogradu, tako i u drugim državama Evrope i sveta kao što su Austrija, Nemačka, Rusija, SAD, Grčka.

Izložba će biti otvorena do 16. juna 2018 godine.

Meta-Hocevar_Foto_Jure-Erzen

Meta Hočevar | Foto © Jure Eržen

Meta Hočevar je dobitnica četiri Sterijine nagrade, za predstave realizovane u četiri različita grada (Zenica, Skoplje, Ljubljana i Zagreb) i republike, u periodu između 1979. i 1984. Nije preterano reći da je Meta Hočevar izmenila jugoslovensku pozorišnu scenografiju. Po obrazovanju arhitekta, ona je ključnu pažnju posvetila ustanovljavanju, organizaciji i artikulaciji scenskog prostora, podrazumevajući, naravno, estetičnost i semantičnost kao osnovne umetničke planove.

Ispražnjen, očišćen scenski prostor, određen sa nekoliko ključnih elemenata (platno kojim prekriva pozornicu u Krležinim Legendama ili denivelacija poda u Zlatnim cipelicama Smolea), pokrenuti prostorni planovi, koncentracija na nove materijale i scenska tehnička sredstva, način upotrebe svetla i čitav niz kreativnih postupaka koje je razvila Meta Hočevar, postali su i ostali tema scenografskih razmatranja i danas.”
– Radivoje Dinulović

Meta-Hocevar_scenografija-04

Meta Hočevar – skica za scenografiju | Izvor: Kolektiv arhitekata

Meta-Hocevar_scenografija-05

Meta Hočevar – skica za scenografiju | Izvor: Kolektiv arhitekata