УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr
Извор фотографија: Колектив архитеката

Kolektiv_Logo120x120

Галерија Колектив вас позива на отварање изложбе Мете Хочевар под називом:
ПРОСТОРИ МЕТЕ ХОЧЕВАР
Отварање изложбе: Уторак, 29. мај 2018. у 20h
Галерија Колектив, Карађорђева 53, Београд

Галерија Колектив, у сарадњи са Центром за сценски дизајн, архитектуру и технологију (СЦЕН), Факултета техничких наука у Новом Саду, представља изложбу под називом “Простори Мете Хочевар”. Овом изложбом биће представљен рад Мете Хочевар, архитекте и сценографкиње из Словеније, ауторке култне књиге „Простори игре“.

Изложба ће обухватити избор реализованих радова, многи од којих су награђивани, током четрдесет година каријере и рада ове уметнице, како у региону, у Љубљани, Загребу, Скопљу, Београду, тако и у другим државама Европе и света као што су Аустрија, Немачка, Русија, САД, Грчка.

Изложба ће бити отворена до 16. јуна 2018 године.

Meta-Hocevar_Foto_Jure-Erzen

Мета Хочевар | Фото © Јуре Ержен

Мета Хочевар је добитница четири Стеријине награде, за представе реализоване у четири различита града (Зеница, Скопље, Љубљана и Загреб) и републике, у периоду између 1979. и 1984. Није претерано рећи да је Мета Хочевар изменила југословенску позоришну сценографију. По образовању архитекта, она је кључну пажњу посветила установљавању, организацији и артикулацији сценског простора, подразумевајући, наравно, естетичност и семантичност као основне уметничке планове.

Испражњен, очишћен сценски простор, одређен са неколико кључних елемената (платно којим прекрива позорницу у Крлежиним Легендама или денивелација пода у Златним ципелицама Смолеа), покренути просторни планови, концентрација на нове материјале и сценска техничка средства, начин употребе светла и читав низ креативних поступака које је развила Мета Хочевар, постали су и остали тема сценографских разматрања и данас.”
– Радивоје Динуловић

Meta-Hocevar_scenografija-04

Мета Хочевар – скица за сценографију | Извор: Колектив архитеката

Meta-Hocevar_scenografija-05

Мета Хочевар – скица за сценографију | Извор: Колектив архитеката