UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

biennale_architettura_2018_logo

Izvor: Dezeen

Venecijansko arhitektonsko bijenale počinje ove nedelje. Uoči otvaranja, urednik arhitektonske rubrike na Dezeen-u Jessica Mairs daje pogled na neke od tema koje će verovatno dominirati u razgovoru, od budućnosti socijalnog stanovanja do cruising kulture.

Irske arhitekte Yvonne Farrell i Shelley McNamara, osnivači biroa Grafton Architects iz Dablina, su kustosi 16. Bijenala arhitekture u Veneciji, koje će biti otvoreno za javnost od 26. maja do 25. novembra 2018. godine.

Oni su odabrali temu Freespace, kako bi ohrabrili arhitekte da istraže kako “velikodušnost duha i osećaj humanosti” može doprineti izgrađenom okruženju.

“Mi vidimo arhitekturu kao prevod potrebe u najširem značenju, u smisleni prostor”, rekle su. “Nadamo se da će reč Freespace dopustiti da zaronimo u težnje, ambicije i velikodušnost arhitekture.”

Tema će biti obimno istražena u okviru glavne izložbe, koju je biro Grafton uredio na glavnim mestima bijenala – Arsenalu i Đardiniju. Takođe će biti dotaknuta u okviru svakog od ovogodišnjih 63 nacionalna paviljona, pružajući mogućnost za niz različitih tumačenja.

Evo pogleda na pet tema za koje očekujemo najviše pažnje:

robin-hood-gardens-demolition-dezeen-1000-sq

Lekcije iz socijalnog stanovanja

Masovno stanovanje je uvek glavna tema razgovora na Bijenalu, ali će ova godina posebno osvetliti važne primere iz prošlosti i pitati šta možemo da naučimo od njih.

Rušenje jednog od najpoznatijih posleratnih stanova u Londonu biće u fokusu izložbe V&A. Muzej je transportovao veliki deo brutalističkog stambenog kompleksa Robin Hood Gardens (na slici) u Veneciju na izložbu, kako bi demonstrirao viziju arhitekata Alison i Peter Smithson-a za “ulice na nebu”.

Na drugim mestima, Unfolding paviljon će pozvati posetioce bijenala u stan u sklopu Socijalnog stambenog kompleksa Giudecca (glavna slika), koji je italijanski arhitekta Gino Valle završio 1986. godine. Jedan od njegovih ciljeva je da pokaže šta bi građevina skromnog porekla i budžeta mogla biti u stanju da ponudi komšiluku. Nakon završetka izložbe, stan će biti renoviran kako bi postao novi porodični dom.

cruising-pavilion-venice-dezeen-1000-sq

Kako seks može oblikovati grad

Uvođenje aplikacija poput Grindr -a, koji omogućavaju korisnicima da se povežu sa strancima koji su blizu njih, razvio je novi oblik seksualne prakse u gradovima koji više nisu ograničeni na javne prostore, kao što su parkovi i toaleti.

Ovo će biti detaljno predstavljeno u Cruising paviljonu, izložba koja se fokusira na “konfliktnu cruising arhitekturu “. Kroz rad arhitekata, uključujući Andrés Jaque i Diller Scofidio + Renfro, prikazaće se pojava “nove psihoseksualne geografije”.

german-pavilion-unbuilding-walls-venice-dezeen-1000-sq

Zidovi koji stvaraju segregaciju

Jedna od najvećih vesti iz prošle godine bila je izgradnja novog graničnog zida između Meksika i SAD. Ali ova godina takođe predstavlja važnu prekretnicu za još jedan poznati zid – Berlinski zid je sada duže srušen nego što je stajao.

Implikacije graničnih zidova će biti istražene u nemačkom paviljonu. U izložbi pod nazivom Unbuilding Walls, kustosi planiraju da pogledaju rezultate podele.

foster-vatican-dezeen-1000-sq

Verski prostori u 21. veku

Vatikan debituje na Bijenalu ove godine, pružajući novi fokus na versku arhitekturu. Sa serijom kapela dizajniranih od strane arhitekata uključujući Norman Foster-a, Eduardo Souto de Moura and Teronobu Fujimori-ja, postaviće se pitanje: kako izgleda hram u 21. veku?

Izrael se usredsredio na religiju u svom paviljonu. Statu Quo: Structures of Negotiation istražuje “krhki sistem suživota” na pet svetih lokacija, na koje pravo polažu i Izrael i Palestina. Kustosi se nadaju da će pokazati kako se arhitektura može koristiti kao sredstvo za pregovaranje različitih identiteta.

eu-flag-european-union-referendum-brexit-reactions-dezeen-1000-sq

Uloga Evropske unije

Odluka Velike Britanije da napusti Evropsku uniju verovatno će igrati veliku ulogu na ovogodišnjoj izložbi, s obzirom da Evropa čeka da vidi kakav će uticaj ona imati.

Postavka britanskog paviljona Island – autori Caruso St John Architects i Marcus Taylor – će se baviti Brexit-om stvarajući novi prostor koji dočekuje posetioce na krovu zgrade, pružajući im pogled na druge nacionalne paviljone u Đardiniju i šire. Prostor unutar samog paviljona će ostati prazan.

Belgija će se takođe osvrnuti na izazove koje predstavlja Evropska unija, naročito “njeno ključno teritorijalno, fizičko i simbolično prisustvo u Briselu”, u izložbi pod nazivom Eurotopie. Kao i britanski paviljon, izložba će ponuditi prostor gde se gosti ohrabruju da razgovaraju o Evropi.