УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

biennale_architettura_2018_logo

Извор: Dezeen

Венецијанско архитектонско бијенале почиње ове недеље. Уочи отварања, уредник архитектонске рубрике на Dezeen-у Jessica Mairs даје поглед на неке од тема које ће вероватно доминирати у разговору, од будућности социјалног становања до cruising културе.

Ирске архитекте Yvonne Farrell и Shelley McNamara, оснивачи бироа Grafton Architects из Даблина, су кустоси 16. Бијенала архитектуре у Венецији, које ће бити отворено за јавност од 26. маја до 25. новембра 2018. године.

Они су одабрали тему Freespace, како би охрабрили архитекте да истраже како “великодушност духа и осећај хуманости” може допринети изграђеном окружењу.

“Ми видимо архитектуру као превод потребе у најширем значењу, у смислени простор”, рекле су. “Надамо се да ће реч Freespace допустити да заронимо у тежње, амбиције и великодушност архитектуре.”

Тема ће бити обимно истражена у оквиру главне изложбе, коју је биро Grafton уредио на главним местима бијенала – Арсеналу и Ђардинију. Такође ће бити дотакнута у оквиру сваког од овогодишњих 63 национална павиљона, пружајући могућност за низ различитих тумачења.

Ево погледа на пет тема за које очекујемо највише пажње:

robin-hood-gardens-demolition-dezeen-1000-sq

Лекције из социјалног становања

Масовно становање је увек главна тема разговора на Бијеналу, али ће ова година посебно осветлити важне примере из прошлости и питати шта можемо да научимо од њих.

Рушење једног од најпознатијих послератних станова у Лондону биће у фокусу изложбе V&A. Музеј је транспортовао велики део бруталистичког стамбеног комплекса Robin Hood Gardens (на слици) у Венецију на изложбу, како би демонстрирао визију архитеката Alison и Peter Smithson-а за “улице на небу”.

На другим местима, Unfolding павиљон ће позвати посетиоце бијенала у стан у склопу Социјалног стамбеног комплекса Giudecca (главна слика), који је италијански архитекта Gino Valle завршио 1986. године. Један од његових циљева је да покаже шта би грађевина скромног порекла и буџета могла бити у стању да понуди комшилуку. Након завршетка изложбе, стан ће бити реновиран како би постао нови породични дом.

cruising-pavilion-venice-dezeen-1000-sq

Како секс може обликовати град

Увођење апликација попут Grindr -а, који омогућавају корисницима да се повежу са странцима који су близу њих, развио је нови облик сексуалне праксе у градовима који више нису ограничени на јавне просторе, као што су паркови и тоалети.

Ово ће бити детаљно представљено у Cruising павиљону, изложба која се фокусира на “конфликтну cruising архитектуру “. Кроз рад архитеката, укључујући Andrés Jaque и Diller Scofidio + Renfro, приказаће се појава “нове психосексуалне географије”.

german-pavilion-unbuilding-walls-venice-dezeen-1000-sq

Зидови који стварају сегрегацију

Једна од највећих вести из прошле године била је изградња новог граничног зида између Мексика и САД. Али ова година такође представља важну прекретницу за још један познати зид – Берлински зид је сада дуже срушен него што је стајао.

Импликације граничних зидова ће бити истражене у немачком павиљону. У изложби под називом Unbuilding Walls, кустоси планирају да погледају резултате поделе.

foster-vatican-dezeen-1000-sq

Верски простори у 21. веку

Ватикан дебитује на Бијеналу ове године, пружајући нови фокус на верску архитектуру. Са серијом капела дизајнираних од стране архитеката укључујући Norman Foster-а, Eduardo Souto de Moura and Teronobu Fujimori-ја, поставиће се питање: како изгледа храм у 21. веку?

Израел се усредсредио на религију у свом павиљону. Statu Quo: Structures of Negotiation истражује “крхки систем суживота” на пет светих локација, на које право полажу и Израел и Палестина. Кустоси се надају да ће показати како се архитектура може користити као средство за преговарање различитих идентитета.

eu-flag-european-union-referendum-brexit-reactions-dezeen-1000-sq

Улога Европске уније

Одлука Велике Британије да напусти Европску унију вероватно ће играти велику улогу на овогодишњој изложби, с обзиром да Европа чека да види какав ће утицај она имати.

Поставка британског павиљона Island – аутори Caruso St John Architects и Marcus Taylor – ће се бавити Brexit-ом стварајући нови простор који дочекује посетиоце на крову зграде, пружајући им поглед на друге националне павиљоне у Ђардинију и шире. Простор унутар самог павиљона ће остати празан.

Белгија ће се такође осврнути на изазове које представља Европска унија, нарочито “њено кључно територијално, физичко и симболично присуство у Бриселу”, у изложби под називом Eurotopie. Као и британски павиљон, изложба ће понудити простор где се гости охрабрују да разговарају о Европи.