УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Предавање: „Историја, наслеђе и дизајн: урбане приче из Ел Јадиде, Мароко“ – Жорже Кореја (Jorge Correia)

Мазаган, Ел Јадида, Мароко

Позивамо вас да присуствујете гостујућeм предавању др Жоржеа Кореје (Jorge Correia), португалског архитекте, које ће се одржати у понедељак, 14. маја 2018. године у 18 часова у сали 254 Архитектонског факултета у Београду, под насловом:

Историја, наслеђе и дизајн: урбане приче из Ел Јадиде, Мароко
History, Heritage And Design: Urban Tales From El Jadida, Morocco
Жорже Кореја (Jorge Correia)

Апстракт предавања
Насеље познато као Cité Portugaise, у мароканском граду Ел Јадида, има фасцинантан низ урбаних историја. Када је утврђен рано модерни португалски vila de Mazagão (1514-1769), град је напуштен и становништво је пресељено у ново насеље у америчкој кишној шуми (Нови Мазагао у Бразилу, прим.прев). У међувремену, у Магребу, пионирско планирање матрице Мазагана први пут су усвојили Јевреји за mellah, а касније су их Арапи претворили у четврти медине. Ово предавање ће се вратити на те историје планирања, читајући ретроспективно актуелна урбана ткања и главне архитектонске морфо-типове у артикулацији са променљивим социолошким обрасцима.

Осим тога, биће представљен и пројекат адаптације старог бастиона као новог интерпретативног центра таквог изграђеног и урбаног окружења, локације светске баштине UNESCO-а од 2004. године. Пројекат је реализован у студију Школе за архитектуру на Универзитету Мињо, и артикулише и архитектонске и изложбене димензије изазова, преиспитујући истраживања за приступ дизајну и унапређењу баштине.

Jorge-Manuel-Simao-Alves-Correia

Jorge Correia

Жорже Кореја (Jorge Correia) има диплому из области архитектуре (1999) и докторирао је на Архитектонском факултету Универзитета у Порту, Португалија, 2006. Он ради на формалним аспектима португалског присуства у Магребу и на Блиском истоку, кроз истраживачке пројекте или научне комесаријате, редовно објављује чланке, поглавља књига, презентује радове у овој области истраживања.

Ванредни је професор на Архитектонском факултету Универзитета Мињо (курсеви архитектуре и урбане историје) у Гимаресу, где присуствује главним одборима, редовно надзире магистарске и докторске тезе, а тренутно ради као продекан за педагошке послове . Такође је истраживач и заменик директора Лабораторије пејзажа, баштине и територије (Landscape, Heritage and Territory Lab – Lab2PT). Био је гостујући научни сарадник и кустос изложбе “Фотографисање арапског града у 19. веку” у Канадском центру за архитектуру, Монтреал, гостујуће особље UFRJ и UFES у Бразилу, UJI у Шпанији, An Najah Националног универзитета у Палестини и Универзитета Koya, Курдистан, у Ираку. Међу осталим ангажманима, био је и генерални директор Европске мреже за архитектонске историје (European Architectural History Network – EAHN 2010) и конференције Мрежа урбане морфологије (Portuguese-language Network of Urban Morphology – PNUM 2016) на португалском језику.

Његови главни истраживачки интереси посвећени су проучавању архитектонских и урбаних аспеката европске колонијалне географске и историјске експанзионе сфере између 15. и 19. века, лица културе и изазова наслеђа, као и проучавања традиционалних исламских градова и њихове репрезентације.