УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Предавање: ”Пејзажна архитектура – измештање из оквира стереотипа” – Дејан Попов

Извор: Нова Искра

Како изгледа приступ пејзажној архитектури као дизајнерској области у савременом контексту.

Нова Искра има задовољство да Вам представи предавање пејзажног архитекте Дејана Попова из Београда, једног од оснивача студија за пејзажну архитектуру и дизајн Landscape Factory у Београду.

Предавање говори о пејзажној архитектури сагледаној кроз призму временског и локацијског контекста. Измештајући се из уских оквира начина размишљања, чланови тима студија Landscape Factory из Београда креирали су нови концепт, другачији поглед на струку. Водиће се разговор о односу пејзажне архитектуре и других струка са акцентом на сарадњу и комплементарност.

Презентација ће приказати примере сарадњи успешног тока, процесе реализације, јединствености отворених простора, имплементације елемената дизајна и модерних технологија, екологију, ергономију и естетику врта.

Ово предавање биће посебно интересантно будућим и новим професионалцима, као и другим стручњацима области архитектуре, дизајна и градње.

Dejan-Popov_n

Дејан Попов | Фото © Landscape Factory

Дејан Попов је мастер инжењер у области пејзажне архитектуре, рођен је 1986. године. Као студент генерације, након основних студија на Одсеку за пејзажну архитектуру и хортикултуру Шумарског факултета Универзитета у Београду, завршава Мастер Студијски програм Пејзажна архитектура на истом факултету. Већ током студија ангажован је на пројектима у земљи и иностранству. Од почетка 2011. године ради у струци трудећи се да пејзажну архитектуру прикаже као мултидисциплинарну област са акцентом на дизајн, пројектовање и примењену уметност који га посебно интересују. Почетком 2014. са колегиницом Јеленом Стефановић, оснива студио за пејзажну архитектуру и дизајн Landscape Factory у Београду.

Добитник је две плакете Салона пејзажне архитектуре у Београду под покровитељством Удружења пејзажних архитеката Србије (УПАС), учесник на конгресу у организацији International Federation of Landscape Architects (IFLA) и European Landscape Biennial Barcelona. Са колегама је под окриљем Немачке организације за техничку сарадњу (GIZ) учествовао у изради публикације Студија процене кутурног предела Которско – Рисанског залива. Још током студија био је ангажован на пројектима. Самостално је водио изградњу мноштва приватних вртова, тераса и великих поседа од иницијалних скица и идеја до крајње имплементације на терену. Својим пејзажно-архитектонским знањем, искуством и вештинама стоји иза бројних пројеката. Неки од њих су: Археолошки парк Винча, Меморијални центар Старо Сајмиште, кровни врт Ушће shopping центар, Intercontinental Ljubljana, Фабрика дечије хране Сурчин, Вила Дунав Земун, Geberit Србија, комплекс Језеро Младеновац, Galeb Group Шабац, комплекс Diamond Garden Београд, Forma Ideale Србија, стамбени комплекси Park Apartments, Ambassador Park и Central Garden у Београду, Acceleron Invest Маурицијус, Agro Trust комплекс плантажа лешника, Нова искра – дизајн инкубатор, комплекс са плантажом органске лаванде – Лавандика.

Посебно га интересује дизајн, па је у своје слободно време радио на нацртима и изради ’живог’ сунцобрана и колекције посуда за садњу биљака ’Diamonds’ који су представљени у оквиру Mikser design програма у Београду. Стални је дописник часописа за еко-архитектуру и културу ’Еко Кућа’.

Предавање “Пејзажна архитектура – измештање из оквира” Дејана Попова биће одржано у Новој Искри (Гаврила Принципа 43, Београд), у четвртак, 26. априла 2018. године, у 18.00 часова. Предавање је отворено за све посетиоце.