УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr
Рекомпозиција, Шеру, долина Малваља, Швајцарска | Фото © Pino Brioschi

Студенти I године Основних и Интегрисаних академских студија су у уторак, 17. априла 2018. године, уместо редовног предавања у 08.15 часова у обавези да присуствују гостујућем предавању Мартина Педроција – Архитектура за задовољство разума (Martino Pedrozzi – Architecture for the Pleasure of Reason). Предавање је намењено посебно студентима I године и планирано у оквиру тематских јединица у овом семестру.

Позивамо Вас да присуствујете гостујућeм предавању Мартина Педроција (Martino Pedrozzi), швајцарског архитекте, које ће се одржати у уторак, 17. априла 2018. године у 18.15 часова, у амфитеатру Архитектонског факултета у Београду под насловом:

Архитектура за задовољство разума
Architecture for the Pleasure of Reason

Предавање Мартина Педроција о свом раду

Мартино Педроци (Martino Pedrozzi) је рођен у Цириху 1971, живео у Перуу 1973-75. године. Дипломирао је на EPFL (Политехника у Лозани) 1996. и радио у бироу Оскара Нимајера 1999. године. Пројектантски биро води у Мендизију (www.pedrozzi.com).

Martino-Pedrozzi_300x300

Martino Pedrozzi

О себи каже:
“Везано за архитектуру, волим да се бавим различитим темама, размерама и контекстима, од минималних интервенција у Алпима до изазова урбанистичких конкурса. Неки од пројеката су били награђивани (New Alpine Architecture, Die Besten, SIA), неки су објављивани у часописима (JA, Werk, Architecure Today, Domus) или представљени на предавањима у Швајцарској и шире.

Са посебним жаром приступам послу наставника: од 2003. године водим WISH, Summer School Programme Школе архитектуре у Мендризију (Accademia di architettura, Universita della Svizzera Italiana) где од 2016. године као гостујући професор водим Дизајн студио. За мене је архитектура пре свега прилика за размишљање, више од било какве сврхе, што објашњава и наслов предавања.”


Martino-Pedrozzi_Ricomposizioni_Sceru_01
Martino-Pedrozzi_Ricomposizioni_Sceru_02

Рекомпозиција, Шеру, долина Малваља, Швајцарска | Фото © Pino Brioschi

Рекомпозиција, Шеру, долина Малваља, Швајцарска
[…] била је то маса камена, за коју би сваки неупућен посматрач могао помислити да је гомила камења коју је обликовао мраз. Два асистента, током три сата радног заноса уклонили су камење, открили некакав центар, а затим правоугаони облик, на крају откривајући темеље сеоске куће. Попуњена камењем, маса је добила облик гроба. Слика коју Loos даје за своју дефиницију архитектуре (“Неко је био сахрањен овде, То је архитектура”) фокусира се на рад оба асистента: овде, на Шеру Алпима, су сахранили кућу. Замислимо да ова двојица неуморно, непрекидно нагомилавају камење како би формирали гробове који нам говоре о кућама, шталама и путевима. То би био диван начин потврђивања руралног егзодуса, зар не? (из “New alpine architecture, Architecture prize 2006“)


Martino-Pedrozzi_Ricomposizioni_Giumello_02

Martino-Pedrozzi_Ricomposizioni_Giumello_01

Рекомпозиција, Ђумело, долина Малваља, Швајцарска | Фото © Pino Brioschi

Рекомпозиција, Ђумело, долина Малваља, Швајцарска
Текст у претходном пасусу потиче из каталога колективне изложбе из 2006. године, на којој је Мартин Педроци изложио своју прву рекомпозицију у Шеруу. Он се завршава жељом да два асистента наставе да слажу камење у Шеруу. После десет година нису прекомпоноване само све рушевине у Шеруу, већ су завршене и све на другом планинском врху, Ђумелу. Пријатељи, рођаци, колеге, студенти су се придружили двоје асистената и са истим ентузијазмом и великодушношћу помогли у овом невероватном гесту.

Martino-Pedrozzi_House-in-Sonvico_01

Martino-Pedrozzi_House-in-Sonvico_02

Кућа у Сонвику, Лугано, Швајцарска | Фото © Pino Brioschi

Кућа у Сонвику, Лугано, Швајцарска
Кућа једне етаже ослања се на косину и постаје хоризонтална уз помоћ два шупља стуба у којима су постављене секундарне функције.


Martino-Pedrozzi_Abitazioni_Mendrisio_01

Martino-Pedrozzi_Abitazioni_Mendrisio_02

Кућа у Мендризију, Швајцарска | Фото © Pino Brioschi

Кућа у Мендризију, Швајцарска
Кућа, која се налази изван историјског центра Мендризија, где су накада почињала поља, апсорбована је током година кроз ширење урбаног. Међутим, њена аутономија која је првобитно карактерисала пољопривредни контекст је парадоксално повећана. После стварања изграђеног фронта ка недавно реализованом путу, објекат се нашао као протагониста добро дефинисаног простора између ивице историјског града и новог урбаног фронта (пројекат рађен у сарадњи са Victoria Diaz Saravia и консултантом за графику фасаде Sidi Vanetti).

Martino-Pedrozzi_Ricomposizioni_Sceru_03

Рекомпозиција, Шеру, долина Малваља, Швајцарска | Фото © Pino Brioschi