UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

2018_Casopis-303_Promocija-petog-broja

Promocija petog broja časopisa Tristotrojka biće održana u subotu, 31. marta 2018. godine, u prostorijama Železničke stanice u Novom Sadu (Bulevar Jaše Tomića 4).

Tristotrojka je studentski časopis za arhitekturu, dizajn i umetnost. Započet je kao samostalni projekat grupe studenata na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu 2014. godine, ali čak i pre objavljivanja prvog broja je privukao zanimanje velikog broja studenata i arhitekata, a radu redakcije Tristotrojke se pridružio veliki broj studenata arhitekture i drugih srodnih fakulteta iz regiona. Prvi broj Tristotrojke bio je nagrađen i izložen na sarajevskoj godišnjoj izložbi Collegium Artisticum 2014. godine, a drugi broj je predstavljen na Danima arhitekture 2014. u Sarajevu. Poslednje priznanje je primljeno na Salonu arhitekture u Novom Sadu 2016. godine.

Časopis uređuju studenti, a sadržaj kreiraju i prate svi zainteresovani. Sadržaj nudi stručne tekstove i pregled studentskih radova sa različitih fakulteta iz regiona, a fokus je na tekstovima edukativnog i informativnog karaktera koji promovišu umetničke i tehničke oblasti i struke, zapažena ostvarenja, studentski aktivizam i saradnje.

Redakcija Tristotrojke se nedavno proširila na Srbiju (Novi Sad, Beograd) i Hrvatsku (Zagreb), te će sve tri zemlje imati svoj prostor u narednim brojevima časopisa.


Povezani tekstovi:
Konkurs Dani arhitekture Sarajevo 2018: Prostor slobode – Bob i sankaška staza na Trebeviću
Promocija 82. broja časopisa DaNS i razgovor o tematu „Fokus na modernizam“
Izložba: Fokus na modernizam – Arhitektura Novog Sada 1950‐1970
Promocija novog dvobroja časopisa Kamenzind i tematska šetnja “Jedan korak napred, dva koraka nazad”
Serija događaja: Oktobarh – Novi Sad, oktobar 2017.
Dani Orisa u Zagrebu: 14–15. oktobar 2017.


Kako je prva promocija petog broja Tristotrojke, održana u Sarajevu 08. februara 2018. godine, obuhvatila diskusiju na temu nasleđa zrele moderne u Sarajevu sa osvrtom na KSC Skenderija, novosadska promocija će takođe podržati razgovor na temu nasleđa zrele moderne zbog čega je i mesto održavanja promocije novosadska Železnička stanica.

Kako bismo što bolje skrenuli pažnju na ovaj modernistički objekat koji već duži niz godina ne ispunjava svoj puni potencijal, promocija će se sastojati iz dva dela:

  • 17h – ArhiTura (Sastanak ispred glavnog hola Železničke stanice)
    Stručni obilazak železničke stanice i njenih neiskorišćenih prostora
    Vodiči: studenti arhitekture iz udruženja Oktobarh
  • 18h – ArhiLektura (Kino sala Železničke stanice, I sprat, sporedni ulaz)
    Predstavljanje časopisa Tristotrojka i redakcije
    Diskusija: Nasleđe zrele moderne u Novom Sadu, sa akcentom na Železničku stanicu sa članovima udruženja Društva arhitekata Novog Sada:
    dr Dragana Konstantinović, dr Aleksandar Bede i Maja Momirov, m.i.a.
    Moderatorka: Violeta Stefanović, d.i.a

Redakcija Tristotrojke poziva sve zainteresovane da dođu po svoj besplatni primerak petog broja časopisa, da prisustvuju ovom događaju i da svojim uključivanjem u diskusiju pokrenu razmišljanje o nasleđu zrele moderne, njenom značaju, očuvanju i mogućnostima ravitalizacije.

Ulaz je besplatan. Za više informacija posetite stranicu događaja:
https://www.facebook.com/events/410837852702299/

2018_Casopis-303_5-2-1

Naslovna stranica 5. broja časopisa Tristotrojka – Velizar Kolarski, dizajn

Časopis 303 je besplatan, a možete ga pročitati na internetu ili potražiti broj kod vaše obližnje redakcije Tristotrojke ili na nekoj od promocija – u Sarajevu, Zagrebu ili Novom Sadu.

Otvoren poziv za radove i tekstove

Tristotrojka otvara poziv za prijave autorskog rada uključujući tekstove, fotografije, crteže, ilustracije i sve vrste studentskih radova i projekata, primarno iz oblasti arhitekture, ali i ostalih finih i primenjenih umetnosti.

Radovi primljeni pre 01.05.2018. mogu biti objavljeni u narednom broju časopisa, a oni koji ne budu u selekciji za štampu ili budu primljeni naknadno, mogu biti objavljeni na web portalu Tristotrojke.

Uputstvo za autore
Primamo gotove tekstove, članke i sadržaje te studentske projekte kao i ideje za tekstove ili intervjue. Sve prijave poslati na opencall@tristotrojka.org

Urednički timovi Tristotrojke (Sarajevo, Zagreb, Novi Sad) će pregledati sve prijave (apstrakt ili završen članak, fotografije, ilustracije ili studentski rad) te se naknadno javiti autorima.

Za sva pitanja se možete javiti na info@tristotrojka.org