УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

2018_Casopis-303_Promocija-petog-broja

Промоција петог броја часописа Тристотројка биће одржана у суботу, 31. марта 2018. године, у просторијама Железничке станице у Новом Саду (Булевар Јаше Томића 4).

Тристотројка је студентски часопис за архитектуру, дизајн и уметност. Започет је као самостални пројекат групе студената на Архитектонском факултету у Сарајеву 2014. године, али чак и пре објављивања првог броја је привукао занимање великог броја студената и архитеката, а раду редакције Тристотројке се придружио велики број студената архитектуре и других сродних факултета из региона. Први број Тристотројке био је награђен и изложен на сарајевској годишњој изложби Collegium Artisticum 2014. године, а други број је представљен на Данима архитектуре 2014. у Сарајеву. Последње признање је примљено на Салону архитектуре у Новом Саду 2016. године.

Часопис уређују студенти, а садржај креирају и прате сви заинтересовани. Садржај нуди стручне текстове и преглед студентских радова са различитих факултета из региона, а фокус је на текстовима едукативног и информативног карактера који промовишу уметничке и техничке области и струке, запажена остварења, студентски активизам и сарадње.

Редакција Тристотројке се недавно проширила на Србију (Нови Сад, Београд) и Хрватску (Загреб), те ће све три земље имати свој простор у наредним бројевима часописа.


Повезани текстови:
Конкурс Дани архитектуре Сарајево 2018: Простор слободе – Боб и санкашка стаза на Требевићу
Промоција 82. броја часописа ДаНС и разговор о темату „Фокус на модернизам“
Изложба: Фокус на модернизам – Архитектура Новог Сада 1950‐1970
Промоција новог двоброја часописа Камензинд и тематска шетња “Један корак напред, два корака назад”
Серија догађаја: Октобарх – Нови Сад, октобар 2017.
Дани Ориса у Загребу: 14–15. октобар 2017.


Како је прва промоција петог броја Тристотројке, одржана у Сарајеву 08. фебруара 2018. године, обухватила дискусију на тему наслеђа зреле модерне у Сарајеву са освртом на КСЦ Скендерија, новосадска промоција ће такође подржати разговор на тему наслеђа зреле модерне због чега је и место одржавања промоције новосадска Железничка станица.

Како бисмо што боље скренули пажњу на овај модернистички објекат који већ дужи низ година не испуњава свој пуни потенцијал, промоција ће се састојати из два дела:

  • 17h – АрхиТура (Састанак испред главног хола Железничке станице)
    Стручни обилазак железничке станице и њених неискоришћених простора
    Водичи: студенти архитектуре из удружења Октобарх
  • 18h – АрхиЛектура (Кино сала Железничке станице, I спрат, споредни улаз)
    Представљање часописа Тристотројка и редакције
    Дискусија: Наслеђе зреле модерне у Новом Саду, са акцентом на Железничку станицу са члановима удружења Друштва архитеката Новог Сада:
    др Драгана Константиновић, др Александар Беде и Маја Момиров, м.и.а.
    Модераторка: Виолета Стефановић, д.и.а

Редакција Тристотројке позива све заинтересоване да дођу по свој бесплатни примерак петог броја часописа, да присуствују овом догађају и да својим укључивањем у дискусију покрену размишљање о наслеђу зреле модерне, њеном значају, очувању и могућностима равитализације.

Улаз је бесплатан. За више информација посетите страницу догађаја:
https://www.facebook.com/events/410837852702299/

2018_Casopis-303_5-2-1

Насловна страница 5. броја часописа Тристотројка – Велизар Коларски, дизајн

Часопис 303 је бесплатан, а можете га прочитати на интернету или потражити број код ваше оближње редакције Тристотројке или на некој од промоција – у Сарајеву, Загребу или Новом Саду.

Отворен позив за радове и текстове

Тристотројка отвара позив за пријаве ауторског рада укључујући текстове, фотографије, цртеже, илустрације и све врсте студентских радова и пројеката, примарно из области архитектуре, али и осталих финих и примењених уметности.

Радови примљени пре 01.05.2018. могу бити објављени у наредном броју часописа, а они који не буду у селекцији за штампу или буду примљени накнадно, могу бити објављени на web порталу Тристотројке.

Упутство за ауторе
Примамо готове текстове, чланке и садржаје те студентске пројекте као и идеје за текстове или интервјуе. Све пријаве послати на opencall@tristotrojka.org

Уреднички тимови Тристотројке (Сарајево, Загреб, Нови Сад) ће прегледати све пријаве (апстракт или завршен чланак, фотографије, илустрације или студентски рад) те се накнадно јавити ауторима.

За сва питања се можете јавити на info@tristotrojka.org