UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Izložba, predavanje i razgovor sa autorima u Galeriji Kolektiv: VORA – arhitektonski biro

vora – Pabellón Ramón y Mar, Barselona, 2016. | Foto © Adrià Goula

Kolektiv_Logo120x120

Galerija Kolektiv vas poziva na otvaranje izložbe arhitektonskog biroa:
VORA (VORA)
Otvaranje izložbe: Petak, 30. mart 2018. u 20h
Predavanje i razgovor sa kustosom i autorima izložbe: subota, 31. mart 2018. u 18h
Galerija Kolektiv, Karađorđeva 53, Beograd

Vora (vora) je arhitektonski biro iz Barselone, osnovan 2000. godine. Vode ga Pere Buij (Pere Buil) i Toni Riba (Toni Riba), arhitekte koji su diplomirali na Arhitektonskom fakultetu u Barseloni (ETSAB). Studio se bavi projektima izgradnje i urbanog dizajna, različitih veličina i tipologija. Osim projektovanja, Buij i Riba bave se radom u nastavi, kustoskim radom i aktivizmom u kulturi.

Vora_Pabellon-Ramon-y-Mar_02

vora – Pabellón Ramón y Mar, Barselona, 2016. | Foto © Adrià Goula

Zajednički identiteti
„Izložba katalonskog arhitektonskog studija vora posvećena je temi zajedničkih prostora, javnih ili privatnih, kao prostora koji određuju upotrebu i generišu različite odnose između pojedinca, kolektiva i fizičkog okruženja.

Studio vora poznat je po svom radu na različitim nivoima: od redefinisanja javnih prostora, od kojih neki imaju značajne simboličke vrednosti, do malih skrivenih okruženja. Kao polaznu tačku za građenje narativa, sve njihove intervencije sadrže senzibilitet ka materijalnim tragovima prošlosti, koji se, kasnije, u projektima, javljaju kao složeni i obogaćeni različitim slojevima tumačenja. Kolektivno ili individualno sećanje na prostor kao i na njegovu upotrebu, koristi se kao ’alat’ u procesu dizajniranja.

Beograd je poznat po različitim slojevima urbane, društvene i individualne istorije koji su često potcenjeni ili pogrešno shvaćeni, a u korist novih realnosti i prostornih diskontinuiteta. Smatram da rad studija vora (na katalonskom jeziku: ivica, granica) stimuliše materijalno i formalno istraživanje ovih različitih slojeva – u odnosu na veličinu prostora i vrstu umetnosti – kao osnove za novi, složeniji dizajn koji bi mogao da prepozna, omogući i ponovno uspostavi vrednosti identiteta.“
Dr Jelena Prokopljević, arhitekta
Kustos izložbe

Vora_Domus-Avinyo-site

vora – Domus Avinyó site, Barselona, 2015. | Foto © Adrià Goula

Vora_Sant-Francesc-Boulevard_01

Vora_Sant-Francesc-Boulevard_02

vora – Sant Francesc Boulevard, Vilafranka del Penedes, 2010. | Foto © Adrià Goula