УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Изложба, предавање и разговор са ауторима у Галерији Колектив: VORA – архитектонски биро

vora – Pabellón Ramón y Mar, Барселона, 2016. | Фото © Adrià Goula

Kolektiv_Logo120x120

Галерија Колектив вас позива на отварање изложбе архитектонског бироа:
ВОРА (VORA)
Отварање изложбе: Петак, 30. март 2018. у 20h
Предавање и разговор са кустосом и ауторима изложбе: субота, 31. март 2018. у 18h
Галерија Колектив, Карађорђева 53, Београд

Вора (vora) је архитектонски биро из Барселоне, основан 2000. године. Воде га Пере Буиј (Pere Buil) и Тони Риба (Toni Riba), архитекте који су дипломирали на Архитектонском факултету у Барселони (ETSAB). Студио се бави пројектима изградње и урбаног дизајна, различитих величина и типологија. Осим пројектовања, Буиј и Риба баве се радом у настави, кустоским радом и активизмом у култури.

Vora_Pabellon-Ramon-y-Mar_02

vora – Pabellón Ramón y Mar, Барселона, 2016. | Фото © Adrià Goula

Заједнички идентитети
„Изложба каталонског архитектонског студија vora посвећена је теми заједничких простора, јавних или приватних, као простора који одређују употребу и генеришу различите односе између појединца, колектива и физичког окружења.

Студио vora познат је по свом раду на различитим нивоима: од редефинисања јавних простора, од којих неки имају значајне симболичке вредности, до малих скривених окружења. Као полазну тачку за грађење наратива, све њихове интервенције садрже сензибилитет ка материјалним траговима прошлости, који се, касније, у пројектима, јављају као сложени и обогаћени различитим слојевима тумачења. Колективно или индивидуално сећање на простор као и на његову употребу, користи се као ’алат’ у процесу дизајнирања.

Београд је познат по различитим слојевима урбане, друштвене и индивидуалне историје који су често потцењени или погрешно схваћени, а у корист нових реалности и просторних дисконтинуитета. Сматрам да рад студија vora (на каталонском језику: ивица, граница) стимулише материјално и формално истраживање ових различитих слојева – у односу на величину простора и врсту уметности – као основе за нови, сложенији дизајн који би могао да препозна, омогући и поновно успостави вредности идентитета.“
Др Јелена Прокопљевић, архитекта
Кустос изложбе

Vora_Domus-Avinyo-site

vora – Domus Avinyó site, Барселона, 2015. | Фото © Adrià Goula

Vora_Sant-Francesc-Boulevard_01

Vora_Sant-Francesc-Boulevard_02

vora – Sant Francesc Boulevard, Вилафранка дел Пенедес, 2010. | Фото © Adrià Goula