УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Изложба: „Традиционално архитектонско наслеђе у региону Старе планине” – др Горица Љубенов

2018_SANU-Gorica-Ljubenov

Изложба је продужена до суботе, 14. априла 2018. године.

ИЗЛОЖБА
Традиционално архитектонско наслеђе у региону Старе планине

САНУ – Галерија науке и технике, 22. март – 11. април 2018. године
Отварање: четвртак, 22. март 2018, 18.00 часова

У Галерији науке и технике САНУ, Ђуре Јакшића 2, у четвртак, 22. марта 2018. године у 18 часова биће отворена изложба „Традиционално архитектонско наслеђе у региону Старе планине”, ауторке др Горице Љубенов. Изложба је планирано да траје од 22. марта до 11. априла 2018. године.

Изложба „Традиционално архитектонско наслеђе у региону Старе планине” има за циљ да ширу јавност упозна са лепотом и богатством облика архитектонског наслеђа Старе планине, као и изузетно лошим стањем очуваности народног градитељства са краја 19. и почетка 20. века.

На изложби ће бити представљени традиционални елементи на кућама, који су у савременом градитељству и у савременом начину живота изгубили функцију. Примери ретких сачуваних кућа, сведоче о богатој ризници градитељског фонда, о начину живота старопланинског сељака и његовим потребама.

Изложбу је подржало и одељење ликовне и музичке уметности САНУ и академик Милан Лојаница, професор у пензији Архитектонског факултета у Београду, који је уједно и рецезент изложбе.


Повезани текстови:
Изложба: Уметничко-занатски израз традиционалне народне архитектуре у региону Старе планине – др Горица Љубенов
Изложба и научна конференција: Бранислав Којић – Простор у селу, село у простору
Изложба: Византијско градитељство као инспирација српских неимара новијег доба
Предавање: Становање у Београду између два светска рата – др Злата Вуксановић-Мацура
Изложба: Живот на ивици. Становање београдских Рома 1919-1941


“Изложба у Галерији науке и технике САНУ која је пред нама, од несумњивог је научног, културног па и ширег друштвеног значаја. Она нам између осталог открива мало познате па и до сада потпуно непознате податке и документа о развоју људских станишта са једног недовољно истраженог региона Србије. Посебан значај рада др Горице Љубенов је што он долази у моменту када је, као што видимо, очуваност овог грађевинског фонда у веома лошем стању и када се, због све интензивније па и потпуне миграције становништва са ових простора у градове, из године у годину процес његове ерозије све више убрзава ево до тренутка када, како видимо, камера истраживача бележи последње дане тих грађевина, пре дефинитивног њиховог драматичног урушавања и потпуног затирања.

Одељење ликовне и музичке уметности САНУ и Галерија науке и технике САНУ са задовољством су подржали ову изложбу чији је циљ да се архитектура Старе планине као део корпуса целовите Балканске архитектонске баштине што боље сагледа и преко записа и снимака сачува од заборава.”
Академик Милан Лојаница

Организатор:
Српска академија наука и уметности – Галерија науке и технике

Аутор изложбе:
др Горица Љубенов

ГАЛЕРИЈА НАУКЕ И ТЕХНИКЕ САНУ
Ђуре Јакшића 2, Београд

Радно време галерије:
понедељак – петак: 10.00 – 20.00 часова
суботом: 10.00 – 15.00 часова
недељом затворено

Улаз на изложбу je слободан.