УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

2018_Share-Belgrade_t

Међународни SHARE Forum, једна од најважнијих платформи за повезивање и умрежавање архитеката и инжењера у Централној и Источној Европи, ће се одржати, по први пут, у Београду 24. априла 2018. године u Metropol Palace хотелу. Уз размену искустава и идеја учесника, предавања неких од водећих архитеката и дебате, посебно ће бити фокусиран и на актуелна питања грађевинарства, проблеме и изазове у пракси.

SHARE Belgrade 2018 спојиће архитекте из 11 земаља, да дискутују и да добију инспирацију једни од других: Србија, Немачка, Енглеска, Иран, Румунија, Македонија, Турска, Пољска, Украјина, Француска и Бугарска.

SHARE Belgrade 2018 FORUM је организован од стране ProEvent Cultural Association и ABplus Events у партнерству са Удружењем Архитеката Србије (УАС). Председавајући SHARE Belgrade 2018 Forum-а ће бити председник Удружења Архитеката Србије, ван. проф. Милан Ђурић, архитекта.


Повезани текстови:
Конференција: Going Digital: Innovation in Art, Architecture, Science and Technology in Digital Era
ICA 2019 Београд: 21. међународни конгрес за естетику
Конференција: Места и технологије 2018 (Places and Technologies 2018)


SHARE Belgrade 2018 Интернационални архитектонски и инжењерски форум нуди учесницима прилику да се упознају са једним од најнаграђиванијих архитеката, архитекта Ian RITCHIE – Оснивача Ian Ritchie Architects / UK. Он ће представити свој пројекат: “The Sainsbury Welcome Centre for Neural Circuits and Behavior“, 2018. Ian Ritchie је британски архитекта, песник и уметник који је основао Ian Ritchie Architects 1981. године. Његови пројекти укључују: RIBA Award – I награда – Terrasson Greenhouse and London Regatta Centre, и прву награду American Institute of Architects – Royal Shakespeare Company Courtyard Theatre. Он је председавао интернационалним жиријима, као што је Sterling Prize, био је такође први страни архитекта који је добио Велику сребрну медаљу од француске Academie d’Architecture, за иновације.

Додатно предавање:
Предавање Ијана Ритчија (Ian Ritchie) о свом раду – уторак, 24. април 2018. године у 10.30 часова, у библиотеци Архитектонског факултета у Београду.

Ian Ritchie – The Sainsburys Wellcome Centre, Лондон, 2016. | Видео © Squint/Opera

ZAHA HADID ARCHITECTS биће представљени на SHARE Belgrade 2018 од стране вишег стручног сарадника архитекте Maurizija Meossiја као Истакнутог говорника. За време своје презентације архитекта Maurizio MEOSSI ће говорити о “Zaha Hadid Architects – Residential Projects”.

Zaha-Hadid-Architects_Milan-CityLife

Zaha Hadid Architects – Citylife Apartments, Милано, 2013. | Фото © Simón Garcia

Централни говорник ће бити и архитекта Kerem YAZGAN који је водећи партнер Yazgan Design Architecture у Турској, он ће представити свој пројекат: “YDA Business Center” 2017. У својој пракси, он непрестано истражује и развија флексибилне, слободне, систематске и луцидне односе у архитектонском пројектовању који тачно дефинишу концептуалне, производне и грађевинске фазе. Добијао је награде на разним архитектонским конкурсима као што су: 2017: YDA Center – European Property Awards 2017 – Прва награда; 2017: YDA Center – Premium Project in Best Office Building; Premium Project in Best Architectural Design; World Architecture Community Awards 23th Cycle Selected Project for WAA; 2017: Mustafa Vehbi Koç Sports Hall – World Architecture Community Awards; 2017: Hamamyolu Urban Deck – LEAF Awards 2017 – Urban Design Project of the Year Award.

Yazgan-Design-Architecture_Ankara-YDA-Center

Yazgan Design Architecture – YDA Center, Анкара, Турска, 2013-2017. | Илустрација © Yazgan Design Architecture

Централни говорник ће бити и пејзажни архитекта prof Rainer SCHMIDT, оснивач Rainer Schmidt Landschaftsarchitekten, из Немачке, који ће представити пројекат: “Zukunftspark Killesberg – Stuttgart ”. Његов интернационални рад је специјализован за велике пројекте у пејзажној архитектури, планирању животне средине и урбани дизајн. Међу његовим најзначајнијим признањима су: 2015: WAN Landscape Awards, прва награда и 2013: DGNB Gold Certification; 2009 BDLA Prize.

Rainer Schmidt Landschaftsarchitekten – Zukunft Park Killesberg – Grüne Fuge, Штутгарт, Немачка, 2013. | Видео © RSLArchitekten

Архитекта Anouk LEGENDRE ће такође бити један од централних говорника на SHARE Belgrade 2018. Она је партнер у студију X-TU Architects из Француске, и представиће пројекат: “La Cité du Vin”. Неке од њених најпрестижнијих награда су: 2016: Mies van der Rohe Award, Номинација; 2015: Architecture and Landscape Gold Medal, Милано; 2014: Paris Shop & Design Award и 2013: Academy Korean Architects Prize.

X-TU-Architects_Bordeaux-La-Cite-du-Vin

X-TU Architects – La Cité du Vin, Бордо, Француска, 2016. | Фото © RSLArchitekten

На SHARE Belgrade 2018 биће присутни и дизајнер осветљења архитекта Colin BALL, директор расвете у BDP – Building Design Partnership Ltd у UK. Архитекта Oskar GRABCZEWSKI оснивач OVO Grabczewscy Architekci из Пољске, који ће представити свој пројекат :“Museum of Fire in Zory”. Архитекта Dean LAH је водећи партнер Enota из Словеније и говориће о свом пројекту: “Ptuj Performance Centre”. Архитекта Ангел ЗАХАРИЕВ је оснивач A&A Architects из Булгарске, и његова презентација ће бити о пројекту “Capital Fort“. Архитекта Habibeh MADJDABADI је власница и главни архитекта Habibeh Madjdabadi Architecture Office из Ирана и представиће пројекат: “Humanizing Architecture: The Value of Human Approximation along the Process of Design and Construction”; и архитекта Vlad GAIVORONSCHI који је оснивач Andreescu & Gaivoronschi из Румуније, чија ће презентација бити о пројекту “Regenerating Brownfield Lands”.

SHARE Belgrade 2018 ће деловати као ефикасна платформа за умрежавање, пословање, инспирацију и размену идеја и трансфер знања.

За регистрацију и остале детаље погледајте: http://share-architects.com/share-belgrade-2018/

SHARE FORUM повезује сваке године, стотине архитеката и извођача из Европе, Азије и Америке, и тако постаје једна од најважнијих платформи за повезивање и умрежавање на грађевинском пољу у централној и источној Европи. Његова годишња одржавања су константна релевантна присутност у Варшави, Кракову, Будимпешти, Букурешту, Софији, Београду, Атини и Скопљу.

Све информације о Share Forumu можете погледати овде: http://share-architects.com/