УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Изложба конкурсних радова са студентског и анкетног конкурса компаније Stattwerk за први балкански еко-центар на Зеленом венцу

Категорија архитекте: I награда – Living Future Green (Јован Митровић, Снежана Златковић, Бојана Цветановић, Ива Бекић, Исидора Бабовић, Игор Зец)

У сусрет представљању идејног решења за „Stattwerk“ еко-центар на Зеленом венцу, Архитектонски факултет Универзитета у Београду и пројектантски биро „Stattwerk“ вас позивају на изложбу победничких радова анкетног конкурса за дипломиране архитекте и најбољих решења студената архитектуре.

Придружите нам се у четвртак, 15. марта 2018. године у 18 часова у Свечаној сали факултета и сазнајте какве су идеје етаблираних архитеката, али и њихових младих колега, за први зелени, енергетски ефикасан солитер у Србији.

На изложби ће бити приказана решења свих финалиста, али и ужа селекција, одабрана међу више од 200 учесника. „Stattwerk“ ће овом приликом саопштити и ко су троје студената који ће похађати плаћену праксу у нашем бироу, односно који ће добити прилику да раде управо на пројекту првог зеленог солитера у Србији.

2018_Stattwerk-konkurs_Izlozba-radova_event

Подсећамо да је у категорији дипломираних архитеката, 1. награду у износу од 10.000 евра, освојио је пројекат студија Living Future Green. Међу студентским радовима се највише истакло решење тима са Архитектонског факултета Универзитета у Београду у саставу: Тина Урошевић, Стеван Симовић и Урош Марковић.

Друго, треће и четврто пласирана решења, према оцени жирија, једнако су добро одговорила на појединачне захтеве конкурса, па је донета одлука да се доделе три једнако вредне друге награде (по 2.500 евра), а самим тим повећан је и укупан фонд награда. Друго место деле студио React, Уред студио и Јелена Милошевић са сарадницима. Новчане награде (по 500 евра) добило је још шест тимова – финалиста.

Stattwerk_konkurs_Pobednicki tim

Категорија архитекте: I награда – Living Future Green | Победнички тим: Јован Митровић, Снежана Златковић, Бојана Цветановић, Ива Бекић, Исидора Бабовић, Игор Зец

Другу награду међу студентима освојили су Драган Вуковић и Стево Маријановић, а трећу Јегор Алексић и Филип Радаковић. Првонаграђени студентски рад добио је новчану награду од 1.500, док су друго и треће пласирани награђени са по 500 евра. „Stattwerk“ је доделио и две похвале за изузетан труд и показану креативност Федору Јурићу и Мирку Милановићу.

Stattwerk_konkurs_Nagradjeni_studenti

Студенти награђени на конкурсу компаније Stattwerk

Укупан наградни фонд конкурса износио је 23.000 евра. Новчане награде, као и сами конкурси, осмишљени су са идејом да дају подстицај домаћим архитектама и припадницима сродних професија да размишљају и убудуће о зеленој, одрживој архитектури.

Конкурс за професионалце је био анкетног карактера, а од учесника се очекивало да понуде пројекте који укључују зелене фасаде – вертикалне баште и коришћење обновљивих извора енергије, који могу обезбедити максималну енергетску ефикасност објекта. Студенти су се бавили дизајном фасаде овог пионирског пројекта.

Право учешћа имали су сви који поседују српско држављанство или студирају, односно раде, на територији Републике Србије. Радове учесника конкурса оцењивао је међународни жири: Алфредо Пењафиел (Alfredo Peñafiel), архитекта, студио „Roomz Architects“ (Немачка/Шпанија), председник жирија, Манфред Норберт Фиш (Manfred Norbert Fisch), професор и директор Института за енергетски дизајн, соларне технологије и управљање технологијама зграда Архитектонског факултета Техничког универзитета у Брауншвајгу (Немачка), Флоријан Данер (Florian Danner), архитекта, студио „Danner Yildiz Architekten“ (Немачка), Харалд Мај (Harald May), дизајнер ентеријера, студио „Mayonzepte“, др Владан Ђокић, декан Архитектонског факултета у Београду, др Будимир Судимац, доцент Архитектонског факултета у Београду, Ивана Мишкељин, професорка Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду, као и Stattwerk d.o.o. – тим инжењера и креативаца.

Фотографије са отварања изложбе: