UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Foster_+_Partners_logo_opt

Izvor:
https://www.architecture.com/fosterscholarship

RIBA Norman Foster stipendija za istraživačko putovanje se dodeljuje još od 2007. godine. Duh same stupendije se zasniva na ličnom iskustvu Lorda Fostera kao studenta arhitekture:

Kao student sam osvojio nagradu koja mi je omogućila da provedem leto putujući kroz Evropu da bi neposredno studirao zgrade i gradove koje sam znao samo sa stranica knjiga. To je bio otkrovenje – oslobađajuće i uzbudljivo na mnogo načina. Danas mi je privilegija da finansiram RIBA (RIBA) Norman Foster stipendiju za istraživačko putovanje, što će, nadam se imati trajno nasleđe – nudeći šansu za otkrivanje i inspiraciju za nove uzbudljive radove – za generacije koje dolaze.

RIBA Norman Foster stipendija za istraživačko putovanje 2018, dodeljuje jednu stipendiju od 7.000 britanskih funti studentu koji pokazuje potencijal za izuzetno dostignuće i originalno razmišljanje o pitanjima vezanim za opstanak i budućnost naših gradova i mesta.

Pravo učešća imaju studenti koji su upisani na RIBA validirani studijski program i koji su uspešno završili najmanje prvu godinu osnovnih studija.

Svaka škola koja ima RIBA validirane studijske programe je pozvana da pošalje samo jedan zahtev za stipendiju, za svog odabranog studenta. Rok za predaju kompletnog zahteva za stipendiju je petak, 20. april 2018. godine do 17.00 časova.

Norman_Robert_Foster_and_Faizan_Jawed_Siddiqi_in_office_opt

Norman Foster i Faizan Jawed Siddiqi

Prijavljivanje:
Za RIBA Norman Foster stipendiju 2018. mogu da konkurišu naši studenti sa OASA i MASA studijskih programa koji su akreditovani RIBA ekvivalencijom.

Pravo učešća imaju studenti koji su uspešno završili najmanje prvu godinu osnovnih studija.

Studenti koji žele da konkurišu za ovu istraživačku stipendiju svoj poster i popunjeni formular dostavljaju na CD-u, u Dekanat, najkasnije do ponedeljka 09.04.2018. godine do 14.00 časova.

FORMULAR (Application Form)

Komisija koju čine članovi uprave fakulteta će doneti odluku koji će studentski rad tj. student-kandidat konkurisati za RIBA Norman Foster stipendiju 2018.

RIBA Norman Foster stipendija za istraživačko putovanje 2018, velikodušno podržana od strane Lorda Fostera i studija Foster + Partenri (Foster+Partners), dodeljuje jednu stipendiju za istraživačko putovanje studentu arhitekture, od 7000 britanskih funti, radi međunarodnog istraživanja na temu i na lokacijama po izboru samog studenta.

Predmet istraživanja treba da ima veze sa opstankom naših gradova i mesta, i da spada u jednu od sledećih tema:
– pouke prošlosti radi informisanja budućnosti;
– budućnost društva;
– gustina naseljenih mesta;
– održivost;
– korišćenje resursa;
– kvalitet urbanog života;
– transport.

Istraživačko putovanje treba da se odvija u periodu od juna do oktobra 2018. godine.

Nakon završetka putovanja student će biti pozvan da prezentuje svoje istraživanje pred publikom u studiju Foster+Partneri u Londonu.


Pravo učešća:
Pravo učešća imaju studenti:
– koji su upisani na RIBA ili CAA validirane studijske programe ili na studije posebno odabrane škole ili arhitektonskog centra i
– koji su uspešno završili najmanje prvu godinu osnovnih studija.

Prijava se sastoji od:
– Jedanog popunjeno obrazca koji potpisuju student i dekan
– Jednog A1 postera predatog u digitalnom obliku (pdf fajl)


* Napomena:
Učesnici konkursa su ograničeni na 500 reči, a grafički prilozi, fotografije na posteru trebalo bi biti visoke rezolucije. Ukoliko je fajl veliki potrebno je poslati ga preko WeTransfer-a.

Izabrani studentski rad sa popunjenim formularom potrebno je poslati na adresu nfscholarship@fosterandpartners.com do petka, 20. aprila 2018. godine do 17.00 časova.


Primere nagrađenih radova studenata prethodnih godina možete pogledati ovde:
RIBA Norman Foster Scholars


Winner of 2017 RIBA Norman Foster Travelling Scholarship announced
RIBA Norman Foster Travelling Scholarship 2016 winner

RIBA_Norman_Foster_Scholars_2017_Chloe_Loader_opt

“Emerging Cities: Sustainable Master-Planning in the Global South” – Chloe Loader – University of Lincoln, UK – dobitnica RIBA Norman Foster stipendije za istraživačko putovanje 2017.