УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Twist Box у емисији Дневник 2 – РТС: Наши студенти у финалу најпрестижнијег светског архитектонског такмичења у Дубаију

Прилог о TWIST BOX-у приказан у оквиру Дневника 2 | © Радио-телевизија Србије

Извор: Радио-телевизија Србије

Пројект соларне куће, назван „Твист бокс“, који су заједнички направили студенти београдских факултета – Архитектуре, Електротехнике, Машинства и Технологије, ушао је у финале најпрестижнијег светског архитектонског такмичења у Дубаију. Кућа је прилагођена традиционалној арапској култури живљења, еколошка је, енергетски самоодржива и дигитализована. Србија је са овим пројектом први пут на том такмичењу.

„Твист бокс“ је породична соларна кућа од 80 квадрата за шест особа, три различите генерације. Прилагођена је пустињској клими – отпорна на влагу и може да издржи јаке пешчане олује и тропске температуре. Поред соларног крова има и топлотне пумпе и пуњач за електрични аутомобил.

Twist_Box_Dnevnik-150218_05

Twist_Box_Dnevnik-150218_03

Кадрови из прилога о TWIST BOX-у приказаног у оквиру Дневника 2 | © Радио-телевизија Србије

Сваки од четири факултета имао је свој задатак.

„Наш задатак је прво конципирање идејног решења објекта… коришћење паметних система у архитектури, облик фасаде, све то“, каже Срећко Андријанић, студент Архитектонског факултета у Београду.

„Задатак студената са Машинског факултета био је постављање и пројектовање система климатизације и вентилације куће, као и грејање и санитарне и топле воде за коришћење“, објаснила је Милена Радовановић, студенткиња Машинског факултета у Београду.

„Наш задатак је био да пронађемо материјал од кога ће бити направљени брисолеји и како ће прецизно бити постaвљени. Нашли смо фирму из Србије која ће да донира материјал“, додао је Иван Пешић, студент Технолошког факултета у Београду.

Twist_Box_Dnevnik-150218_02


Повезани текстови:
Twist Box – Соларни декатлон: наши студенти настављају пут до Дубаија
Студенти Архитектонског факултета у финалу такмичења Solar Decathlon Middle East 2018
Министар за иновације и технолошки развој посетио Архитектонски факултет
Сарадња Архитектонског факултета са Саветом за урбанистичко планирање Абу Дабија и Универзитетом у Абу Дабију


Кућу ће оцењивати у 10 категорија – од тога колико је енергетски ефикасна, колико штеди енергију и воду, до техничких решења која унапређују квалитет живота.

„На овом такмичењу студенти сами пројектују и реализују куће које су заправо куће за будућност, где се испробавају иновативни приступи нове технологије и нешто што очекујемо да ће бити у комерцијалној употреби у годинама које долазе“, рекла је Наташа Ћуковић-Игњатовић, доцент Архитектонског факултета у Београду.

„Овај пројекат је велика прилика за нас младе студенте да се опробамо у пројектовању неке овакве куће која је напредна. Такође је и пројекат на светском нивоу доста признат и за даље неке прилике за запошљавање“, сматра Андреј Чрнила са Машинског факултета.

Такмичење „Соларни десетобој Блиски исток“ је у новембру, а кућа треба да остане у Дубаију и представља Србију.

„План је да ови објекти који буду направљени у Дубаију остану до 2020. године и да тамо буду изложени на Експоу. Надамо се успеху“, истиче се Љиљана Ђукановић, доцент Архитектонског факултета у Београду.

Twist_Box_Dnevnik-150218_07

Twist_Box_Dnevnik-150218_08

Објект се може прилагодити и нашим условима па се са градским архитектом договарају о његовом тестирању пре такмичења.

„Наша идеја је да кућу склопимо и монтирамо овде у Београду, да је покажемо и нашој јавности пошто ту има разних решења техничких и пројектних које би наша јавност први пут могла да види“, Наташа Ћуковић-Игњатовић, доцент Архитектонског факултета у Београду.

Пројекат има подршку Владе, али за његову реализацију треба доста новца па се траже привредници који ће студентима помоћи да саграде кућу будућности.

Twist_Box_Dnevnik-150218_12

Кадар из прилога о TWIST BOX-у приказаног у оквиру Дневника 2 | © Радио-телевизија Србије

Више информација о пројекту на званичном вебсајту:
http://twistbox.ac.rs/
https://www.facebook.com/TwistBoxSerbia/
#SDME #SDME18 #TwistBox #TeamSerbia #Solardecathlonmiddleeast #Dubai