UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Promocija monografije: “Poletne pedesete u srpskoj arhitekturi” – dr Dijana Milašinović Marić

poletne-pedesete-u-srpskoj-arhitekturi_opt

Promocija monografije
POLETNE PEDESETE U SRPSKOJ ARHITEKTURI
Četvrtak, 22. februar 2018. u 19.00h
Galerija Artget, Trg republike 5/I
Autor: Dijana Milašinović Marić

Učestvuju: dr Borislav Stojkov, dr Vladimir Milenković, dr Tatjana Stratimirović, dr Marta Vukotić Lazar i autorka
Moderator: Danica Jovović Prodanović
Izdavač: Orion art, Beograd i Fakultet tehničkih nauka Kosovska Mitrovica, 2017.

Knjiga Poletne pedesete u srpskoj arhitekturi autora dr Dijane Milašinović Marić, predstavlja prvi, izuzetno sveobuhvatan i temeljan, rukopis o razvoju arhitekture u Srbiji četrdesetih i pedesetih godina 20. veka. Slojevito i sa više aspekata sagledan period pedesetih godina, iskristalisao je niz zapažanja, otkrio nove vizure i primere.

U vremenskom rasponu od samo petnaest godina (1945-1960) ostvarena je živa i kvalitativno raznolika delatnost, snažna graditeljska produkcija u oblasti urbanizma i arhitekture u Srbiji, koja je iznedrila značajne autore, karakteristične arhitektonske forme i dala izuzetne vrednosti, danas prepoznatljive i nezaobilazne. Graditeljska delatnost započeta u tom vremenskom razdoblju usmerila je razvoj gradova, naselja i regija i ostavila vidljiv graditeljski sloj gotovo u svim urbanim i seoskim prostorima u Srbiji. Istraživanje ovog perioda otkriva i jasne naznake autohtonog traženja i autentičnog arhitektonskog izraza karakterističnog za srpski arhitektonski prostor.

Pantovic-Zezelj-Krstic_Beogradski-sajam-1954-57

Milorad Pantović, Branko Žeželj i Milan Krstić – Beogradski sajam, 1954-1957.

O autoru:
Prof. dr Dijana Milašinović Marić bavi se istorijom, teorijom i kritikom arhitekture. Diplomirala je, magistrirala i doktorirala na na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Zaposlena je kao kustos u Memorijalnom centru i Muzeju istorije Jugoslavije od 1985. do 1999. godine. U statusu je samostalnog umetnika do 2005. godine od kada je angažovana kao glavni kustos programa Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije, ULUPUDS-a.

Od 2013. godine radi kao docent, od 2017. vanredni profesor, za užu naučnu oblast Istorija, teorija i estetika arhitekture i vizuelnih umetnosti i obnova graditeljskog nasleđa, na Tehničkom fakultetu, katedri Arhitektura u Kosovskoj Mitrovici. Od iste godine angažovana kao profesor na Visokoj školi strukovnih studija – Beogradska politehnika (predmeti Istorija umetnosti i Istorija dizajna), a od 2015-17. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu (predmet Savremena arhitektura).

Objavila je tri knjige (Arhitekta Jan Dubovi, Vodič kroz modernu arhitekturu Beograda, Poletne pedesete u srpskoj arhitekturi) i preko 250 naučnih i stručnih radova u časopisima ili na naučnim skupovima. Koncipirala je i realizovala tri autorske i učestvovala na brojnim kolektivnim izložbama.

Autorski i scenaristički osmislila dva stručno – edukativna serijala na RTS-u: Moderna arhitektura u Srbiji, ličnosti i poetike (11 epizoda) i Ars praktika (50 epizoda). Prema njenoj knjizi Vodič kroz modernu arhitekturu Beograda urađen je TV serijal u okviru školskog programa RTS (14 epizoda).


Povezani tekstovi:
Publikacija: Nova škola arhitekture u Beogradu – Branislav LJ. Folić
Predstavljanje monografije: ”Spasoje Krunić: PROSTORNE METAFORE”
Promocija knjige eseja: Prostor vremena – Juhani Pallasmaa
Peta međunarodna izložba: ”O arhitekturi 2017”
Konferencija i izložba: O arhitekturi: Skala dizajna – Od Mikro do Makro
Razgovor: Arhitektura u kontekstu – Vesna Cagić Milošević i Ksenija Bulatović


KCB_latinica-crno