УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

poletne-pedesete-u-srpskoj-arhitekturi_opt

Промоција монографије
ПОЛЕТНЕ ПЕДЕСЕТЕ У СРПСКОЈ АРХИТЕКТУРИ
Четвртак, 22. фебруар 2018. у 19.00h
Галерија Артгет, Трг републике 5/I
Аутор: Дијана Милашиновић Марић

Учествују: др Борислав Стојков, др Владимир Миленковић, др Татјана Стратимировић, др Марта Вукотић Лазар и ауторка
Модератор: Даница Јововић Продановић
Издавач: Орион арт, Београд и Факултет техничких наука Косовска Митровица, 2017.

Књига Полетне педесете у српској архитектури аутора др Дијане Милашиновић Марић, представља први, изузетно свеобухватан и темељан, рукопис о развоју архитектуре у Србији четрдесетих и педесетих година 20. века. Слојевито и са више аспеката сагледан период педесетих година, искристалисао је низ запажања, открио нове визуре и примере.

У временском распону од само петнаест година (1945-1960) остварена је жива и квалитативно разнолика делатност, снажна градитељска продукција у области урбанизма и архитектуре у Србији, која је изнедрила значајне ауторе, карактеристичне архитектонске форме и дала изузетне вредности, данас препознатљиве и незаобилазне. Градитељска делатност започета у том временском раздобљу усмерила је развој градова, насеља и регија и оставила видљив градитељски слој готово у свим урбаним и сеоским просторима у Србији. Истраживање овог периода открива и јасне назнаке аутохтоног тражења и аутентичног архитектонског израза карактеристичног за српски архитектонски простор.

Pantovic-Zezelj-Krstic_Beogradski-sajam-1954-57

Милорад Пантовић, Бранко Жежељ и Милан Крстић – Београдски сајам, 1954-1957.

О аутору:
Проф. др Дијана Милашиновић Марић бави се историјом, теоријом и критиком архитектуре. Дипломирала је, магистрирала и докторирала на на Филозофском факултету Универзитета у Београду. Запослена је као кустос у Меморијалном центру и Музеју историје Југославије од 1985. до 1999. године. У статусу је самосталног уметника до 2005. године од када је ангажована као главни кустос програма Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије, УЛУПУДС-а.

Од 2013. године ради као доцент, од 2017. ванредни професор, за ужу научну област Историја, теорија и естетика архитектуре и визуелних уметности и обнова градитељског наслеђа, на Техничком факултету, катедри Архитектура у Косовској Митровици. Од исте године ангажована као професор на Високој школи струковних студија – Београдска политехника (предмети Историја уметности и Историја дизајна), а од 2015-17. године на Факултету примењених уметности у Београду (предмет Савремена архитектура).

Објавила је три књиге (Архитекта Јан Дубови, Водич кроз модерну архитектуру Београда, Полетне педесете у српској архитектури) и преко 250 научних и стручних радова у часописима или на научним скуповима. Конципирала је и реализовала три ауторске и учествовала на бројним колективним изложбама.

Ауторски и сценаристички осмислила два стручно – едукативна серијала на РТС-у: Модерна архитектура у Србији, личности и поетике (11 епизода) и Арс практика (50 епизода). Према њеној књизи Водич кроз модерну архитектуру Београда урађен је ТВ серијал у оквиру школског програма РТС (14 епизода).


Повезани текстови:
Публикација: Нова школа архитектуре у Београду – Бранислав Љ. Фолић
Представљање монографије: ”Спасоје Крунић: ПРОСТОРНЕ МЕТАФОРЕ”
Промоција књиге есеја: Простор времена – Juhani Pallasmaa
Пета међународна изложба: ”О архитектури 2017”
Конференција и изложба: О архитектури: Скала дизајна – Од Микро до Макро
Разговор: Архитектура у контексту – Весна Цагић Милошевић и Ксенија Булатовић


KCB_latinica-crno