UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Beton, staklo i trava: kratka istorija zgrade Muzeja afričke umetnosti – Tematsko vođenje kroz izložbu

Muzej-africke-umetnosti_2017

Izvor fotografije: Majusovi putopisi

Beton, staklo i trava: kratka istorija zgrade MAU
Četvrtak, 08. februar 2018. u 18h
Muzej afričke umetnosti

Pozivamo Vas na javno vođenje kroz izložbu povodom obeležavanja 40 godina Muzeja afričke umetnosti (1977-2017) – “Nyimpa kor ndzidzi – Čovek ne može opstati sam”, sa temom Beton, staklo i trava: kratka istorija zgrade MAU, koje će se održati u četvrtak, 08. februara 2018 godine u 18h u Muzeju afričke umetnosti, ul. Andre Nikolića 14, Beograd. Kroz izložbu vodi Ana Knežević, istoričarka umetnosti.

Beogradski muzeji često su ‘smešteni’ u objekte koji nisu projektovani i građeni za njihove potrebe. Muzej afričke umetnosti u Beogradu jedan je od retkih koji odstupa od takve prakse. Prvobitna zgrada Muzeja je u vreme osnivanja (sedamdesetih godina prošlog veka) u štampi nazivana „betonskim paviljonom“, a tokom četrdeset godina doživela je nekoliko transformacija i proširenja koji su poput slojeva upisani u istoriju ove zgrade. Arhitektura MAU se upravo može čitati u brojnim slojevima koji su se tokom godina postepeno realizovali i ostavili prepoznatljiv vizuelni trag u njegovoj spoljašnjoj i unutaršnjoj (re)konstrukciji.


Povezani tekstovi:
Studentska praksa: Dan arhitekture Filozofskog fakulteta u Beogradu, 02. jun 2017.
Stručna praksa: Novija arhitektura Beograda, 10. jun 2016.
Beogradski Brutalizam: javno vođenje kroz Palatu pravde i razgovor sa arh. Zoranom Abadićem
Izložba: Mapiranje identiteta – arhitektura Beograda 1919 – 2015


U poslednjem mesecu trajanja izložbe “Nyimpa kor ndzidzi – Čovek ne može opstati sam” pripremljena su tematska vođenja autorki izložbe, pojedinih istraživača na projektu, kao i autora tekstova u pratećoj monografiji. Kroz ovu seriju javnih vođenja napraviće se osvrt na arhitekturu zgrade i odnos eksterijera sa unutrašnjim sadržajima, značaj razvijanja diplomatskih odnosa koji su bili ključni za proširivanje zbirki Muzeja od osnivačkih dana, kao i autobiografske podatke o diplomatama i kulturnim radnicima Vedi Zagorac i Zdravku Pečaru, na osnovu do sada neizlagane arhive osnivača Muzeja.

Koncept koji su autorke izložbe, dr Ana Sladojević i Emilia Epštajn razvile, ima za cilj re-konceptualizaciju Muzeja, odnosno razbijanje utvrđenih i zastarelih obrazaca i programskih politika, upravo kroz proces istorizacije i oslanjanje na neke od prvih ideja i vrednosti koji su igrali ključnu ulogu u „jugoslovenskom“ i „nesvrstanom“ okviru u kojem je Muzej stvoren.

Beton-staklo-i-trava-kratka-istorija-zgrade-MAU_2017

Izložba “Nyimpa kor ndzidz – Čovek ne može opstati sam”, Muzej afričke umetnosti, 2017-2018.

muzej-africke-umetnosti-logo-200x150