УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Промоција публикације: Нова школа архитектуре у Београду – Бранислав Љ. Фолић

Kula-Nebojsa_logo

Позивамо Вас на промоцију књиге „Нова школа архитектуре у Београду” аутора др Бранислава Фолића, у издању Архитектонског факултета у Београду. Промоција ће се одржати у Кули Небојша у Београду, 21. децембра 2017. године, са почетком у 19h. О књизи ће говорити декан проф. др Владан Ђокић, проф. др Бранислав Миленковић, проф. арх. Зоран Лазовић, доц. др Ана Никезић и ван. проф. мр Милорад Младеновић.

Из рецензије књиге:
“Одбрањена докторска дисертација на Архитектонском факултету у Београду Бранислава Фолића диа „Нова школа архитектуре у Београду и промене у школовању архитеката 1968–1971“, уз редиговање аутора, претворена је у рукопис НОВА ШКОЛА АРХИТЕКТУРЕ У БЕОГРАДУ, који представља значајан документ великог уложеног мисаоног процеса и узалудних резултата, те много помињане речи реформа. Заправо, то је једини меродаван прилог, на једном делу изражајног схватања, описа и оцене свих истина, хтења и заблуда – да се у конфликту времена сагледају покушаји изласка из кризе професије, а пре свега, припрема за овај неопходан позив.

С обзиром на данашње време (XXI век) промена друштвеног система, овај прилог постаје значајнији јер и даље истиче све неопходности промена у положају архитектуре, њеног образовања које уоченим поступцима нису решене. Дакле, реформа константно траје – опстаје и даље као потреба.”

у Београду, 13. јуна 2017. године
др Бранислав Миленковић
редовни професор (у пензији) Архитектонског факултета у Београду

Nova-skola-arhitekture-u-Beogradu_pozivnica

О аутору:
Бранислав Фолић, рођен 08. јула 1981. у Вршцу, дипломирао је на Универзитету у Београду – Архитектонском факултету 2005. године, где је и докторирао јула 2015. године. Марта 2010. изабран је за асистента, а марта 2016. за доцента студијског програма Архитектуре Факултета техничких наука Универзитета у Приштини са седиштем у Косовској Митровици. Од новембра 2012. (до 2015) учесник међународног TEMPUS пројекта Европске комисије Restructuring of Study Programme in Architecture to Long-Cycle Integrated Master in line with EU standards.

Поред научног и педагошког рада, Бранислав Фолић се бави и стручним радом у области архитектонског и урбанистичког пројектовања. Од јула до децембра 2004, обављао је стручну праксу у бироу PTE Architects у Лондону. Сарађивао са Епархијском радионицом за уметничко пројектовање и обликовање од 1998. до 2008. године. Добитник је више награда (једна од америчког Института архитеката за студентски конкурс). Архитектонски биро Фолић основао је 2008. године.


Повезани текстови:
Публикација: Нова школа архитектуре у Београду – Бранислав Љ. Фолић

Представљање монографије: ”Спасоје Крунић: ПРОСТОРНЕ МЕТАФОРЕ”
Промоција књиге есеја: Простор времена – Juhani Pallasmaa
Изложба: „Богдан Богдановић 2013/14“ фотографа Себастијана Илинга (Sebastian Illing) у Уличној галерији
Семинар и изложба: Богдан Богдановић – Увод у целину
Филм ”Нежељена баштина” на Међународном фестивалу документарног филма BELDOCS 2017
Отварање изложбе “Путевима револуције – Меморијални туризам у Југославији” у Музеју 25. мај