УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr
MACROPLAZA – Monterrey, Mexico © DOMAIN OFFICE

logo-on-architecture_120x120

Позивамо вас да присуствујете гостујућем предавању под називом “О процесу” које ће одржати америчко-холандски архитекта и филозоф, Митеш Диксит (Mitesh Dixit), у четвртак, 21. децембра 2017. године, у 19.15 часова, у амфитеатру Архитектонског факултета у Београду.

Догађај се организује у оквиру 5. међународног мултимедијалног догађаја “О Архитектури”, у децембру 2017. године, где су одржани: изложба радова са доделом награда, пратећа предавања и конференција. Догађај организује СТРАНД – Асоцијација за развој одрживе урбане заједнице из Београда у сарадњи са Архитектонским факултетом у Београду.

Придружите нам се!

Апстракт предавања:
Дикситово предавање истражује однос између теорије и праксе, поставља питање шта је теорија, чему служи и шта је дефинише. Његов DOMAIN офис свесно ради без манифеста или плана, али инсистира на методи која истражује саму природу питања. Кроз студијске пројекте, DOMAIN има за циљ да открије “нова” питања, насупрот рециклирању постојећих решења.

То је метод истраживања који превазилази размеру. Употребљавајући метод “распакивања” – откривајући вишеструке слојеве, тврде и мекане, физичке и критичке, како би се идентификовала нова хијерархија или скривени фактор. Овај процес захтијева интензивну истрагу о локалном, тоталној предаји постојећем и одбацивањe било које појединачне визије.

Кроз анализу три пројекта, сваког са различитом архитектонском типологијом, густином и локацијом, Диксит ће илустровати жељу DOMAIN офиса да пронађе нову дефиницију за праксу.

MACROPLAZA_031_opt

MACROPLAZA – Monterrey, Mexico © DOMAIN OFFICE

Mitesh-Dixit_portret_opt

Биографија:
Митеш Диксит (Mitesh Dixit) оснивач је студија DOMAIN OFFICE (Њујорк – Ротердам) 2012. године. Након завршених студија политичких наука и филозофије, завршава мастер студије – област архитектура на Вашингтонском универзитету у Сент Луису. Каријеру је започео је у бироу СОМ (Skidmore, Owings, and Merrill) у Сан Франциску. Пре оснивања студија ДОМАИН, Диксит је радио са Рем Колхасом у оквиру ОМА у Ротердаму као водећи пројектант на неколико интернационалних пројеката – Mahanakhon кула у Бангкоку, Институт Комонвелт у Лондону и финансијски дистрикт у Куала Лумпуру.

Од 2011. године, на Техничком универзитету у Делфту (ТУ Делфт) био је гостујући професор у више области и секција – архитектура, урбанизам и критичка теорија, а од 2013-2016. године радио је и као вођа Катедре за комплексне пројекте при ТУ Делфт. Водио је и студио “Насиље” (Violence), фокусирајући се на регион америчко-мексичке границе, као и истраживаки студио “In Chicago”. Од 2017. године, Диксит се придружио Универзитету у Сиракузи као доцент.

DO_Data-Centre_Pennsylvania-USA_opt

DO_West_Collage_opt

DATA CENTRE – Dorrance County, Pennsylvania © DOMAIN OFFICE

MALI_western-collage_opt

160630_LosaRota_Axon_Collage_PurpleTile_opt

LOSA ROTA – Lima, Peru © DOMAIN OFFICE