УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Серија догађаја ”О архитектури 2017” – предавање: ”Симулација енергетске реалности…” – Др Соња Драгојловић-Оливеира

Позивамо вас да присуствујете уводном излагању др Соње Драгојловић-Оливеире, уводничара Конференције “О Архитектури” у четвртак, 07. децембра 2017. године, у 19.15 часова, у амфитеатру Архитектонског факултета у Београду:

”Симулација енергетске реалности… Архитекта 21. века усваја или се прилагођава пост-дигиталној архитектури великих података?” (Energy Modelled Realities… The 21st Century Architect as an Adopter or Adapter to Data Driven Design?)

Др Соња Драгојловић-Оливеира, Велика Британија

Предавање  се дешава у оквиру 5. међународног мултимедијалног догађаја “О Архитектури“.

Улаз је слободан. Добродошли!

Sonja_Dragojlovic-Oliveira_predavanje_thumb

Апстракт предавања:
У пост-дигиталном добу све више дизајнираног света, симулације које традиционално инжењери врше, почињу други да предуземају. Уз растуће мере енергетске ефикасности и пораст нових технологија енергетске анализе, врх архитектонских фирми у Великој Британији и САД промовишу употребу енергетског моделирања. Иако се државни медији и стручне мреже у Европи и САД све више ангажују за то да архитекте предузимају енергетску симулацију, мало је познато како ово проширење одговорности у дизајну погађа заправо архитекте.

Како се архитекте прилагођавају овим новим праксама? Какви су ефекти технологија за симулације енергије на дизајн процесе? Шта остаје нетакнуто и шта се мења? Да ли се архитекте прилагођавају или једноставно усвајају овај нови процес у својој дизајн пракси?

Ова и друга питања су истражена као део великог истраживачког пројеката у Великој Британији и САД под водством Др Соње Драгојловић-Оливеире.

Анализа се заснива на теорији Technology Acceptance Model (ТАМ) користећи интервјуе и фокус групе са 48 учесника, у осам великих међународних архитектонских фирма у Лондону, Бристолу, Манчестеру, Њујорку и Батху. Прелиминарни резултати указују на различите организационе, тимске и пројектне приступе са нагласком на легитимизације пројектних претпоставки у свим фирмама.

Резултати анализе представљају иницијалан преглед процеса пројектовања енергије, у раним фазама дизајна, у Великој Британији и САД. Резултати, такође, омогућавају ново разумевање процеса кроз који архитекте преговарају значење енергије у дизајну. Овај пројекат се фокусира на архитекте у Великој Британији и САД, уважавајући да и други културни контексти омогућавају даље увиде.

Sonja-Dragojlovic-Oliveira-portret

Др Соња Драгојловић-Оливеира

Биографија:
Соња Драгојловић-Оливеира (PhD, MScIREB, B(Arch)hons)) је, након завршених студија на Макинтош школи архитектуре (Mackintosh School of Architecture) у Глазгову и Академији ликовних уметности (Academy of Fine Arts) у Бечу, магистрирала на Метрополитан Универзитету у Лондону и докторирала на Универзитету Реадинг (University of Reading). Последњих 15 година је радила као водећи архитекта и виши менаџер дизајна у интернационалиним награђиваним фирмама у Енглеској, Аустрији, Мађарској, Дубајиу и Португалу. Тренутно, предаје архитектуту и еколошки инжењеринг на Универзитету Западне Енглеске (University of the West of England) оснивајући међу осталим нове предмете о ефикасности водених ресурса у урбанизму, награде за најбоље научне радове 2016. и бројне иницијативе размене знања.

Соња води бројне научне пројекте за Министарство пословања, енергетике и индустријске стратегије Велике Британије (UK Department of Business, Energy and Industrial strategy) као и сарадње са десет водећих архитектонских фирми у Амерцици и Енглеској, укључујући рад са водећим мрежама уметника, вајара, фотографа и економиста. Њени пројекти су објављени у државним репортажама Велике Британије, међународним часописима, часописима националног значаја, као и објавњени у зборницима међународних научних скупова.

Соња је члан научног међународног одбора ‘Passive Low Energy Architecture’ (ПЛЕА) мреже, универзитетски представник у Европској архитектонској научној АРЕНА мрежи, члан многих научних одбора размене знања у области интеграције еколошке архитектуре у образовању. Њена тренутна истраживања баве се дизајн интерфејсом између енергетског, контролисаног окружења, евалуације и емоција у дизајнерској пракси у Америци и Великој Британији.

University_of_the_West_of_England_logo