УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

aleksinacki-rudnik-1883_opt

Алексиначки Рудник, основан 1883. године.

Обавештавамо заинтересоване да је изложба: ”Чувари времена – заборављено индустријско наслеђе” поново актуелна. Сада је можете обићи у простору: Музеј науке и технике Београд, Галерија 51, Скендербегова 51 (http://www.muzejnt.rs/site/cp/programi_i_desavanja/izlozbe/aktuelne_i_prethodne_izlozbe/cuvari_vremena) током јула и августа 2018. године. Уживајте!

Извор вести: Музеј Југославије

Чувари времена – заборављено индустријско наслеђе
15.11 – 03.12.2017.

Музеј 25. мај (Михаила Мике Јанковића 6, Београд) – Изложбени простор десно

Изложба “Чувари времена – заборављено индустријско наслеђе” отворена је за публику од 16. новембра 2017. године у Музеју Југославије. Изложба фотографија материјалних остатака старих индустрија, насталих током истраживања индустријског наслеђа Србије, аутора мр Рифата Куленовића, музејског саветника, и Аде Влајић, кустоскиње, отворена је за публику од четвртка 16. новембра 2017. године у Музеју Југославије.

На изложби је представљено око 250 фотографија са теренског истраживања материјалних остатака старих индустрија и технолошких процеса, развијаних на територији Србије током 19. и почетком 20. века. Реч је о индустријској археологији, дисциплини којој се последњих година посвећује посебна пажња будући да њени резултати несумњиво доприносе потпунијем сагледавању укупног друштвеног, културног, политичког и привредног живота. Пошто фотографија представља много више од обичног записа тренутног стања и има моћ да дочара атмосферу и пробуди емоцију, управо овај медиј изабран је за презентацију овог значајног наслеђа, недовољно присутног у јавности.

briketarnica-rudnika-rtanj-1912_opt

Брикетарница рудника Ртањ, 1912. година

Током рада на пројекту и теренског истраживања 2016. и 2017. године, под окриљем Музеја Југославије, у оквиру 20 рута, документовано је стање у којем се данас налазе некад важни индустријски објекти. Иако, пре свега документарне, ове фотографије представљају много више од обичног записа тренутног стања. Оне доприносе разумевању прошлости у времену када савремени темпо технолошког развоја условљава убрзано нестајање ове, за националну историју свакако важне, баштине.

Ради бољег разумевања овог заборављеног и потцењеног наслеђа, осим објеката непосредно намењених производњи, истраживање обухвата и објекте и просторе уско повезане с индустријом, као што су они намењени становању или активностима људи током слободног времена.


Повезани текстови:
Изложба: ”Археоакустика: сакрална архитектура средњовековне Србије”
Друга интернационална архитектонска радионица: Industrial Heritage of Serbia – Revisited

Отварање изложбе “Путевима револуције – Меморијални туризам у Југославији” у Музеју 25. мај
Изложба: Подижући завесу. Централноевропске архитектонске мреже


fabrika-stakla-u-pancevu-1930-1935_opt

фабрика стакла у Панчеву

fabrika-alkohola-u-zrenjaninu-kraj-19-v_opt

Фабрика алкохола у Зрењанину, крај 19. века

Крајњи резултат овако постављеног истраживања је реконструкција културе, схваћене као укупне друштвене праксе, док изложене фотографије додатно наглашавају важност очувања ове, несумњиво значајне, баштине у изградњи културног идентитета.

Између осталих, на изложби се могу видети фотографије: Астрономске опсерваторије Београд (грађене од 1929. до 1932. године), Брикетарнице рудника Ртањ (1912), Фабрике текстила Стаменковић у Лесковцу (почетак 19. века), Хидроелектране у Сићеву (1931), Зрењанинске фабрике алкохола (крај 19. века) и Рудника и топионице у Бору (1904).

Аутори изложбе су мр Рифат Куленовић, музејски саветник и Ада Влајић, кустоскиња.

fabrika-tekstila-stamenkovic-u-leskovcu-1900_opt

Фабрика текстила Стаменковиц у Лесковцу