UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Arheoakustika-sakralna_arhitektura_Srbije_01_opt

MuzejNTLogoBW_veliki_opt

Izvor: Muzej nauke i tehnike Beograd

Izložba:
Arheoakustika: sakralna arhitektura srednjovekovne Srbije
9.11. – 10.12.2017. godine
autori: Zorana Đorđević, Dragan Novković, Marija Dragišić

Muzej nauke i tehnike – Beograd, Galerija Aleksandar Despić, Skender-begova 51, Beograd

Muzej nauke i tehnike – Beograd je otvorio izložbu „Arheoakustika: sakralna arhitektura srednjovekovne Srbije“ autora Zorane Đorđević, Dragana Novkovića i Marije Dragišić. Izložba je posvećena prvim arheoakustičkim istraživanjima kod nas – ispitivanju odnosa zvuka i graditeljskog nasleđa srednjovekovne Srbije.

Arheoakustika ili arheologija zvuka bavi se istraživanjem i rekonstrukcijom zvučne slike prošlosti u arhitektonskom nasleđu, tretirajući ga kao slojevitu prostorno-vremensku strukturu. Ova multidisciplinarna oblast obuhvata saznanja iz polja arheologije, akustike, arhitekture, istorije umetnosti, muzikologije, itd.

Jedna od tema arheoakustičkih istraživanja jeste i srednjovekovna crkvena arhitektura, jedinstven okvir celokupnog onovremenog razumevanja sveta, koja se razvijala kako bi zadovoljila potrebu aktivnosti religijske prakse i izražavanje misterija hrišćanstva. Shodno tome, bogosluženje, muzika i akustika preplitale su se u dinamičkom odnosu prema arhitekturi u okviru koje su se razvijale kroz istoriju.

Ova izložba govori u prilog tome da je akustika integralni sloj kako materijalnog tako i nematerijalnog crkvenog nasleđa srednjovekovne Srbije.

Posetioci će moći da vide akustičke sudove ugrađivane u masivne zidove srednjevekovnih crkava, klepalo o koje se udaralo kao poziv na molitvu i neumsku notaciju korišćenu u onovremenim pojačkim knjigama. Takođe, kroz interaktivnu audio-video animaciju, posetioci će moći sami da ispituju akustiku crkava iz različitih perioda srednjovekovnog graditeljstva.

Radno vreme Muzeja nauke i tehnike Beograd: utorak – nedelja: 10.00 – 20.00 časova

Izložba će biti otvorena do 10. decembra 2017. godine.

Arheoakustika-sakralna_arhitektura_Srbije_02_opt