УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Изложба: ”Археоакустика: сакрална архитектура средњовековне Србије”

Arheoakustika-sakralna_arhitektura_Srbije_01_opt

MuzejNTLogoBW_veliki_opt

Извор: Музеј науке и технике Београд

Изложба:
Археоакустика: сакрална архитектура средњовековне Србије
9.11. – 10.12.2017. године
аутори: Зорана Ђорђевић, Драган Новковић, Марија Драгишић

Музеј науке и технике – Београд, Галерија Александар Деспић, Скендер-бегова 51, Београд

Музеј науке и технике – Београд је отворио изложбу „Археоакустика: сакрална архитектура средњовековне Србије“ аутора Зоране Ђорђевић, Драгана Новковића и Марије Драгишић. Изложба је посвећена првим археоакустичким истраживањима код нас – испитивању односа звука и градитељског наслеђа средњовековне Србије.

Археоакустика или археологија звука бави се истраживањем и реконструкцијом звучне слике прошлости у архитектонском наслеђу, третирајући га као слојевиту просторно-временску структуру. Ова мултидисциплинарна област обухвата сазнања из поља археологије, акустике, архитектуре, историје уметности, музикологије, итд.

Једна од тема археоакустичких истраживања јесте и средњовековна црквена архитектура, јединствен оквир целокупног оновременог разумевања света, која се развијала како би задовољила потребу активности религијске праксе и изражавање мистерија хришћанства. Сходно томе, богослужење, музика и акустика преплитале су се у динамичком односу према архитектури у оквиру које су се развијале кроз историју.

Ова изложба говори у прилог томе да је акустика интегрални слој како материјалног тако и нематеријалног црквеног наслеђа средњовековне Србије.

Посетиоци ће моћи да виде акустичке судове уграђиване у масивне зидове средњевековних цркава, клепало о које се ударало као позив на молитву и неумску нотацију коришћену у оновременим појачким књигама. Такође, кроз интерактивну аудио-видео анимацију, посетиоци ће моћи сами да испитују акустику цркава из различитих периода средњовековног градитељства.

Радно време Музеја науке и технике Београд: уторак – недеља: 10.00 – 20.00 часова

Изложба ће бити отворена до 10. децембра 2017. године.

Arheoakustika-sakralna_arhitektura_Srbije_02_opt