УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Предавање: Регионализам у српској модерној архитектури – др Игор Марић

UAS-novi-logo

Регионализам у српској модерној архитектури
Аутор: др Игор Марић, научни саветник, редовни члан АИНС
Стални семинар АИНС
Среда, 25. октобар, 18 часова
Свечана сала Грађевинског факултета у Београду

Позивамо Вас на предавање “Регионализам у српској модерној архитектури” предавача др Игора Марића, научног саветника, које ће се одржати у среду, 25. октобра 2017. године у 18 часова у Свечаној сали Грађевинског факултета у Београду, у организацији Академије инжењерских наука Србије.


Повезани текстови:
Разговор: Архитектура у контексту 3 – др Игор Марић
Изложба: Уметничко-занатски израз традиционалне народне архитектуре у региону Старе планине – др Горица Љубенов
Промоција књиге: Сан о граду – Међународни конкурс за урбанистичко уређење Београда 1921-1922


Абстракт предавања:
Ако територију Србије, као и регије на којима већином живе Срби у заједници са другим народима, посматрамо кроз време и као оформљен амбијент, можемо запазити одређене стваралачке и подстицајне обрасце при сагледавању развоја српске архитектуре. У развоју грађења свакако се издвајају: период средњовековне архитектуре, паралелна и непрекинута нит народног стваралаштва, потом, у контексту стварања модерне националне државе, романтичарске тенденције, као и потоњи периоди усвајање модернизма све до постмодернизма као дела општих европских развојних токова.

Поменуто стваралаштво је добрим делом изучавано, валоризовано и препознато као корпус који је у једном сегменту уврштен у националну баштину. Оно што до сада није урађено, а циљ је овог предавања, јесте да се хронолошки и валоризацијски презентује корпус регионалне архитектуре Србије као континуално присутан и непрестано подстицајан, мада не и довољно афирмисан, и то са акцентом на такве тенденције видне у савремено доба код многих истакнутих архитеката, које су присутне и у стваралачком раду аутора.

Igor-Maric_p

др Игор Марић | Фото © Политика

др Игор Марић, научни саветник (Београд, 1950)
Архитект, бави се научним радом, планирањем, пројектовањем, едукацијом, публиковањем. Рођен је у Београду 1950. године где завршава Архитектонски факултет, редовне и докторске студије и на коме је и одбранио докторуску дисертацију. У току каријере био руководилац низа урбанистичких планова и аутор већег броја изведених објеката. Поред практичног рада објавио велики број теоретских радова и три књиге. Поред професионалне делатности активан је у струковним удружењима архитеката, урбаниста и инжењера, пише за стручну и дневну штампу.

Председник је Удружења архитеката Србије и Председник Савеза инжењера и техничара Србије. Добитник је награда на низу урбанистичко-архитектонских конкурса и струковних признања из области урбанизма и архитектуре као и Инжењерске коморе Србије за изузетна достигнућа у струци. Редовни је члан Академије инжењерских наука Србије. Помоћник директора Иститута за архитектуру и урбанизам Србије. Поред разнородних интересовања у областима којима се бави, посебно се посветио раду на изучавању биоклиматске архитектуре и односа вернакуларне и савремене архитектуре Србије.