УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr
Архитектонски подвизи у оквиру Културне платформе централне Европе представљени на Архитектонском факултету (Фото Ненад Неговановић)

World_Day_Od_Architecture_2017

Поводом управо одржаног догађаја: Ноћ архитектуре на Архитектонском факултету – 03. октобар 2017. (16.00 – 22.00h) преносимо вам неке од репортажа које су објавиле медијске куће…

Целокупан текст преузет са: http://www.politika.rs/

politika_logo_opt

”Ноћ архитектуре” први пут у Србији

Аутор: Б. Ангеловскисреда, 04.10.2017. у 11:14

Манифестација „Ноћ архитектуре”, у организацији амбасаде Словачке Републике и Архитектонског факултета у Београду, први пут је одржана у Србији. Овај јединствени догађај који се више од деценије одржава у Словачкој одабран је као вид обележавања Светског дана архитектуре којим се широм планете представљају значај и домети архитектуре, показује захвалност архитектонском раду, али и сав потенцијал архитектонских дела и њихов значај и улога у животу људи.

Свим љубитељима уметности, широкој јавности, али и стручњацима, посетиоцима ове смотре уприличене су изложбе панела, макета, фотографија, плаката, публикација и каталога, као и архитектонских радова, а приказивани су и филмови посвећени различитим врстама архитектонских стилова. Поред изложби и пројекција филмова, трећу велику целину чинила су стручна предавања професора.

Поред Србије на овом јединственом догађају, у оквиру Културне платформе централне Европе, учествовале су и државе чланице – Аустрија, Мађарска, Пољска, Чешка и Република Словачка која је ове године председавајућа.

Михал Хрушик, из амбасаде Словачке, задужен за политику и културу, појаснио је да у оквиру ове културне иницијативе, по принципу ротације сваке године једна држава председава и та земља одлучује како би требало да изгледа културна манифестација која се организује и потом је реализује углавном у земљама које нису чланице Европске уније.

– Ми смо изабрали Србију и по угледу на „Ноћ архитектуре” која се више од деценије одржава у Братислави одлучили смо да ту идеју представимо српској публици што је са одушевљењем примљено. Свака држава је наступила са различитом концепцијом – рекао је Хруши.

Чешка је тако публици представила плакате синагога у источној и средњој Европи, а место у њиховом „павиљону” пронашао је и архитектонски приказ Синагоге у Суботици и њене реконструкције.

SUG-NOC-ARHITEKTURE-FOTO-BORIS-ANGELOVSKI

Виртуелна шетња кроз објекат (Фото Б. Ангеловски)

Према мишљењима младих посетилаца, визуелно најатрактивнија решења за представљање публици су понудили студенти и архитекте из Пољске.

– „Ноћ архитектуре” концепцијски је слична „Ноћи музеја” и „Ноћи истраживача”. А Пољска се на овом догађају представља изложбом модерне архитектуре, савременим објектима саграђеним у Пољској последњих 15 година – казала је Јоана Будишин, координатор за културу у амбасади Републике Пољске.

Између осталих објеката, представљени су Центар за дијалог Шчећин, прва зграда у Пољској чија архитектонски структура истовремено чини простор отвореног градског трга, и Народни музички форум Вроцлав, једна од најсавременијих и најакустичнијих концертних дворана у Европи чија је унутрашњост у облику музичког инструмента. Уприличено је и предавање професора са факултета у Варшави о модерном приступу у архитектури.

Јоана Будишин је са поносом истакла допринос студената са архитектонског факултета у Варшави који приказују нове апликације, модеран приступ који, како је нагласила, данас можемо лакше разумети и схватити архитектуру коју не чине само објекти, него нешто ново и интересантно.

То ново је мултимедијална апликација, која је изазвала и одушевљење, поготову међу српским студентима, а која скенирањем кода – геометријске шаре, која се налази на било ком материјалу, уз помоћ таблета омогућава 3Д приказ из различитих углова, односно виртуелни обилазак зграде.

У холу Архитектонског факултета посетиоце је дочекала и поставка фотографија „Апликована носталгија” аутора Милене Анђеле Мишић Атанацковић и Томаса Хулика који су својим објективима приказали сличности грађевина, али и живота који пулсира на улицама Београда и Братиславе.

Изложба Културне платформе централне Европе следеће године биће одржана у другој држави, али према речима људи из словачке амбасаде, то неће бити препрека да Србија и Словачка и наредне године српској публици представе лепоту архитектонских подвига у „Ноћи архитектуре”.

Прилог из Културног Дневника РТС-а

Припремила: Маја Туцаковић
Сниматељ: Милан Илић

Emisije-Kulturni-dnevnika


Cord-Red-White

Прилог CorD Magazine-а