УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Конференција: Трећи Балкански архитектонски бијенале – БАБ 2017

2017_Balkan-Architectural-Biennale

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ
Због техничких разлога промењено је место одржавања главне манифестације Трећег балканског архитектонског бијенала – БАБ 2017. СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ трећег по реду Балканског архитектонског бијенала, као и његови најважнији сегменти, одржаће се у просторијама ФАКУЛТЕТА ЗА ДИПЛОМАТИЈУ И БЕЗБЕДНОСТ, Улица травничка 2, Београд.

BAB_Logo120x120

Извор: gradnja.rs

Крајем ове године, од 18. до 25. децембра 2017. године у Југословенској кинотеци на Факултету за дипломатију и безбедност, Травничка 2, Београд, одржаће се трећи по реду Балкански архитектонски бијенале. БАБ 2017 наставља традицију која је започета пре четири године и у препознатљивом маниру презентује најзначајнија достигнућа из области архитектуре, урбанизма, дизајна, фотографије, историје архитектуре из региона, али и шире.

Балкански обрасци
Тема овогодишњег БАБ 2017 јесте Balkan Patterns, а сваки од сегмената платформе носи свој поднаслов. Поред архитектонске изложбе (куратор архитекта др Татјана Стратимировић), најзначајнији сегмент бијенала представља интернационална научна конференција. Тема овогодишње конференције носи назив Balkan Patterns In Urbanism And Architecture: Challenges, а аутор њеног концепта је архитекта др Татјана Мрђеновић.

Ове године платформа има велику част да угости више уводничара са реномираних универзитета из САД-а, Русије, Канаде, Аустралије, Катара, Француске, Холандије, Шпаније, Албаније, Македоније, Хрватске и Босне и Херцеговине. У питању су стручњаци из области архитектуре, урбанизма, урбаног планирања, историје и теорије архитектуре, као и заштите архитектонског наслеђа. Конференција ће и ове године отворити неке значајне теме, у којима своје изазове може препознати цео балкански регион.


Повезани текстови:
Балкански архитектонски бијенале: позив за учешће на изложби цртежа и скица у архитектури под називом „Докле смо стигли?“
Отварање Другог Балканског архитектонског бијенала – БАБ 2015
Радионица: Илкин сан о столицама (Ilka’s Dream of Chairs)
Конкурс: Основна балканска архитектура (Basic Balkan Architecture)
Конференција: Балкански архитектонски бијенале – БАБ 2015


Практично пројектовање
Новина ће бити присуство ненаучних слушаоца, то јест, учесника у дискусији, а који долазе из света инвестиција, пројектовања и државне управе, којима ће научна истраживања и њихова потенцијална примена, бити посебно интересантна. Тиме БАБ помера границе идеје да се на једном месту прожимају научна истраживања, практично пројектовање и финансијски интереси инвеститора. Језик излагања и дискусије биће енглески.

Пријаве
Пријаве за научну конференцију су отворене, а посебне погодности су, као и обично, обезбеђене за студенте регионалних универзитета, који ће моћи по нижим котизацијама да пријаве своје учешће. Присуство конференцији је бесплатно.

Организатори:
Универзитет у Београду – Архитектонски факултет
Балкански архитектонски бијенале

Ко-организатори:
International Society of City and Regional Planners – ISOCARP,
Institute of Architecture and Civil Engineering, Architecture, Department of Urban Planning (Volgograd State Architecture-Building University),
Faculty of Architecture-Skopje – University “Ss. Cyril and Methodius”,
American Planning Association – APA,
Universite Francios-Rabelais – Tours,
Escuela Tecnica Superior de Arquitectura, Universidad de Malaga,
College of Engineering, Qatar University, Doha

Све информације о овогодишњој конференцији:
Балкански архитектонски бијенале – БАБ

Важни датуми

  • Рок за слање апстракта: 01. новембар 2017.
  • Рок за слање финалних рукописа: 01. новембар 2017.

Најуспешнији радови ће бити штампани у часописима: “Urban Design International” и “Phlogiston”.

За све информације о предаји радова погледати:
http://balkanarchitecturalbiennale.rs/bab/submissions/