УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Конкурс за уређење малих јавних простора у Новом Саду: НОВА МЕСТА

NS2021_CYR

Овде можете погледати резултате конкурса (27.09.2017):
http://dans.org.rs/rezultati-urbanisticko-arhitektonskog-konkursa-nova-mesta/

Конкурсну документацију за набавку услуге израде урбанистичко-архитектонског решења за уређење нових места у Новом Саду у поступку набавке – конкурс за дизајн можете пронаћи на следећем линку: http://novisad2021.rs/nova-mesta-konkurs-za-dizajn-malih-javnih-prostora-u-novom-sadu/

У контексту припрема за 2021. годину, када ће Нови Сад бити Европска престоница културе, у самом граду и околним општинама такозване Зоне 021 (општине Ириг, Беочин и Сремски Карловци) започете су припреме за бројне интервенције мањег обима у јавном простору која ће постати места сусрета грађана и ширења културних садржаја. До одабира локација, као и садржаја ових јавних простора, дошло се партиципацијом грађана.

Полазна основа овог приступа јесте да се јавни простори креирају уз учешће и по мери грађана, који имају много бољи увид у тренутне начине коришћења и могућности њиховог будућег развоја. Намера је да ово постане принцип за будуће интервенције и изградњу јавних простора у Новом Саду.

Дугорочно гледано, пројекат предвиђа да се у свакој од 46 месних заједница у Новом Саду до 2021. године уреди по један јавни простор у сарадњи са грађанима. За ову 2017. годину предвиђен је рад на четири јавна постора, тј. по један у следећим месним заједницама: Сремска Каменица, Јужни Телеп, Ковиљ и Детелинара.

У свакој од ових месних заједница спроведено је анкетирање становника о пожељним локацијама за уређење, а на основу резултата анкета спроведена је стручна анализа свих предложених локација. Ове локације су темељно разматране кроз фокус-групе са заинтересованим грађанима и локалним удружењима, на основу чега се дошло до коначног одабира.

Кроз овај процес прикупљене су драгоцене информације о специфичностима сваког од простора, које ће служити као основа за распис архитектонско-урбанистичког конкурса, које спроводи Друштво архитеката Новог Сада.

Конкурс ће трајати од 15. августа до 15. септембра 2017. године, а распис са комплетном документацијом ће бити објављен 15. августа 2017. године на порталу јавних набавки Републике Србије и Фондације „Нови Сад 2021“ (http://novisad2021.rs/).

Учешће на конкурсу је бесплатно, а предаја радова ће бити у дигиталном формату.

Учесници могу по свом избору да предају решења за најмање две (2) локације, а добродошли су радови за све четири (4) локације.

Обезбеђене су четири новчане награде (за сваку локацију по једна) у износу од 125.000,00 динара нето, и зависно од одлуке жирија неколико новчаних похвала. Једна новчана похвала биће одређена јавним гласањем од стране грађана.

Награђени радови ће бити реализовани крајем ове или почетком следеће године.

Стручни жири из земље и региона који ће одабрати победничка решења чине:

  1. доц. др Павле Стаменовић, д.и.а., Архитектонски факултет, Београд
  2. доц. др Рене Лисац, д.и.а., Архитектонски факултет, Загреб, Председник ДАЗ
  3. Вера Голубовић, д.и.а., Градска управа за грађевинско земљиште и инвестиције, Нови Сад
  4. др Дарко Полић, д.и.а., Председник радне групе за капиталне инфраструктурне пројекте у оквиру пројекта “Нови Сад 2021″
  5. доц. др Ана Пајванчић Цизељ, социолог, Одсек за социологију Филозофског факултета, Нови Сад
  6. Дејан Митов, д.и.а., Департман за архитектуру и урбанизам, Факултет техничких наука, Нови Сад – заменик члана жирија

НАПОМЕНА:
Сви изрази, појмови, именице, придеви и глаголи у овом тексту који су употребљени у мушком граматичком роду, односе се без дискриминације и на особе женског пола.