UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

2017_Overbooking-the-City

Overbooking the City
Međunarodna radionica urbanog dizajna
20 – 26. avgust 2017, Duvrovnik, Hrvatska

U međusobno sve povezanijem svetu, uticaji tranzicionih tokova globalnog turizma na urbana društva, ekonomije, prirodu i izgrađenu sredinu su sve intenzivniji i raznovrsniji. Oni variraju od cene roba i raspodele ekonomske aktivnosti do demografske mešavine i funkcionisanja tržišta zemljišta.

Konkretno, u atmosferi konkurencije gradova u jedinstvenosti i autentičnosti, gradovi kao što je Dubrovnik, koji mogu posedovati “istorijski” kvalitet, ponovo brendiraju sebe i toliko su brendirani izvan sebe, kao pejzaži jedinstvenog iskustva, prečesto zasnovani na izmišljenim predstavama, sirovim tradicijama i lažnom ponavljanju “prošlosti”. Ova slika grada ponovo preuređuje sam grad; globalni turizam preusmerava proces lokalnog urbanog razvoja i (zlo)upotrebljava vitalne lokalne resurse za svoje neodrživo održavanje i budući rast. Za lokalne urbane zajednice je rizik ne samo da postanu podređene plimama i osekama globalnog turizma, izgube sopstvenu vitalnost i svoju posebnost, nego i manje nezavisne i otporne u odnosu na buduće nevolje.

Dubrovnik, “Biser Jadrana”, je svetski poznata turistička destinacija. 0.18 km² svog istorijskog grada, klasifikovanog kao mesto svetske baštine UNESCO-a, domaćin je više od 2 miliona posetilaca svake godine; proporcija broja posetilaca i površine prevazilazi Veneciju čak 5 puta. Iako ova eksplozija turizma može izgledati relativno benigno, čak i poželjno kao novootkriveni izvor ekonomskog prosperiteta i kulturnog života, postavljaju se pitanja o uticajima takvog nesrazmerno skaliranog fenomena na grad.

Korišćenjem sredstava dizajna i regulacije za oblikovanje i upravljanje prostorom, mi ćemo težiti da kritički i analitički ispitamo uticaj turizma na grad i predložimo prilagođene urbanističke projekte i rešenja regulacije kroz koje relativne prednosti Dubrovnika kao turističke destinacije mogu biti iskorišćene na način koji može doneti korist lokalnim zajednicama i ojačati dugoročnu društveno-ekonomsku i ekološku održivost grada.


Povezani tekstovi:
Poziv za prijavljivanje na ”Između intelektulnog i čulnog rasuđivanja: Ka epistemologiji arhitekture” kurs u Dubrovniku
Izložba autorskih fotografija: Dobrović u Dubrovniku – Volfgang Taler (Wolfgang Thaler)
Poziv za prijavljivanje na ”Filozofija i arhitektura” kurs u Dubrovniku
Publikacija i izložba: Dobrović in Dubrovnik: A Venture in Modern Architecture (Dobrović u Dubrovniku: Poduhvat moderne arhitekture)


Učesnici radionice “Prebukiranje grada” (Overbooking the City) se upuštaju u intenzivan 7-dnevni program koji se sastoji od timskog rada u studiju, istraživanja na terenu i predavanja, upotpunjenih paralelnim javnim i društvenim događajima. Svaka radionica ima 7-9 učesnika; vode je jedan gostujući i jedan domaći tutor, spajajući međunarodnu ekspertizu i metodološke pristupe sa lokalnim znanjem i živim iskustvima grada.

Odabrane lokacije u svakoj od 7 jedinica radionice funkcionišu kao sočivo kroz koje se može započeti istraživanje širih pitanja i dovesti do produktivnog zaključka orijentisanog na dizajn. Konačni predlozi prezentirani su i javno raspravljani u prisustvu žirija sastavljenog od ključnih predstavnika industrije, obrazovanja i lokalnih vlasti.

2017_Overbooking-the-City_01

Radionica je otvorena za studente pri kraju diplomskih studija, kandidate doktorskih studija i mlade stručnjake u arhitekturi, urbanističkom projektovanju, planiranju i oblastima vezanim za stvaranje i razvoj gradova.

Prijava:
Molimo Vas da nam pošaljete email na adresu overbookingthecity@urbantranscripts.org sa kratkom biografijom, primerom vašeg rada u pdf-u (jedan projekat) i jedinicama koje Vas zanimaju, po redosledu želja.

Akreditacija:
Po završetku radionice učesnici dobijaju sertifikat UT International Urban Design Workshop-a koji akreditira 10 sati predavanja, 12 sati terenskog rada i 36 sati studijskog rada.

Troškovi:
Rana registracija do 21. jula 2017.
• 270 € bez smeštaja
• 500 € uključujući smeštaj

Registracije posle 21. jula 2017.
• 400 € bez smeštaja
• 650 € uključujući smeštaj

Smeštaj je na pešačkoj udaljenosti do mesta radionice. Plaćanje je putem kreditne/debitne kartice ili bankovnog transfera nakon prihvatanja vaše prijave. Rok za prijavu učešća je petak, 04. avgust 2017. godine. Registracije se mogu zatvoriti ranije ako su sva mesta rezervisana.

Sve informacije o radionici možete pogledati na adresi overbookingthecity.urbantranscripts.org ili dobiti kontaktom na email adresu overbookingthecity@urbantranscripts.org

#UTDubrovnik

Overbooking the City je projekat organizacije Urban Transcripts u partnerstvu sa kolektivom za prostorno istraživanje PLACA i uz podršku Grada Dubrovnika, Udruženja arhitekata Dubrovnika i Univerziteta u Splitu – Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije.

2