УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Пројект “DANUrB”: Извештај са истраживачког састанка и студентске радионице (28-30. јун 2017, Штурово–Острогон)

2017_DANUrB_Sturovo-Esztergom_02

Учесници истраживачког састанка и студентске радионице са Архитектонског факултета Универзитета у Београду | Фото © DANUrB

Interreg_DANUrB_logo

“DANUrB” пројект: Извештај са другог истраживачког састанка и студентске радионице
ПРОСЛАВА ДУНАВА КРОЗ КУЛТУРУ
Штурово (Словачка) – Острогон (Мађарска), 28-30. јун 2017.

14 учесника са Архитектонског факултета Универзитета у Београду учествовало је на другом истраживачком састанку и студентској радионици у оквиру истраживачког пројекта DANUrB – DANube Urban Brand, финансираног од стране INTERREG Danube програма прекограничне сарадње 2014-2020. Ван.проф. Александра Ђукић, истраживач Бранислав Антонић, финансијски менаџер Светлана Толић и 11 студената са I године Мастер програма Интегрални урбанизам учествовали су на тродневном састанку крајем јуна, организованом на три места у Мађарској и Словачкој.


Повезани  текстови:
Извештај са радионице: DANUrB пројекат – Стратегије одрживог развоја за Подунавље, (06-10.03.2017, Кремс)
Пројект: DANUrB – DANube Urban Brand / Дунав као урбани бренд
Пројект “Learning Economies”: Радионица са стејкхолдерима на Архитектонском факултету у Београду, 2017.
Пројект “Learning Economies”: Састанак радне групе и методолошка радионица у Риму, 2016.
Erasmus+ пројекат KLABS: Радионица и дебата на Бијеналу архитектуре у Венецији 2016.


2017_DANUrB_Sturovo-Esztergom_01

Учесници истраживачког састанка и студентске радионице, Штурово, поглед на Острогон, 2017. | Фото © DANUrB

Радионица је почела 28. јуна на Универзитету за технологију и економију у Будимпешти (BME), универзитету руководећег партнера на целом пројекту, где су одржани разговори о циљевима истраживања. 29. јун је међународно познат као дан Дунава. Учесници пројектних партнера из 7 земаља Аустрија, Бугарска, Румунија, Хрватска, Србија, Словачка и Мађарска) провели су овај и следећи дан у градовима-побратимима, Штурову (Словачка) и Острогону (Мађарска), у организацији архитектонских факултета из Будимпеште и Братиславе и локалних партнера.

Главна тачка овог састанка и радионице била је култура. Она нас чини и различитим и јединственим. Ипак, култура окупља људе. Као део друштвених односа, она је оличена у различитим облицима – архитектонским споменицима, традицијама, обичајима, језику, храни, уметности, која на крају заједнички стварају сложени и посебан genius loci од сваког места. Ми то често уочимо као просту датост, понекад не знајући много о њој.

2017_DANUrB_Sturovo-Esztergom_03
2017_DANUrB_Sturovo-Esztergom_04

Фото © DANUrB

Тачно уочавање датих културних вредности је обухваћено DANUrB истраживачким пројектом. У средишту пажње овог састанка и радионице биле су културне вредности које су важне за стварање „Културне променаде“ – регионалне мреже значајног културног наслеђа Подунавља. Ова занимљива тема дала је изузетну основу за све учеснике да разговарају са осталим пројектним партнерима, упознају широку лепезу заинтересованих страна из 7 земаља-учесница и интервјуишу локалне ауторе креативних културних интервенција о томе шта их је довело до стварања таквих решења у овим градовима.

2017_DANUrB_Sturovo-Esztergom_05
2017_DANUrB_Sturovo-Esztergom_06

Фото © DANUrB

11 студената из Београда као и студенти са 4 остала укључена универзитета такође су имали прилику да продискутују и упореде своје радове и пронађу заједничке идеје и решења. Најбољи плакати њиховог рада представљени су дуж једног од мостова у Острогону, са симболичким значењем – сваки мост повезује људе. Овако је дати мост био мали просторни приказ ове сарадње током овогодишњег Дана Дунава у Острогону и Штурову.

Више о DANUrB пројекту:
DANUrB – INTERREG Danube programme: www.interreg-danube.eu/approved-projects/danurb
DANUrB – Facebook: www.facebook.com/DANubeUrbanBrand

2017_DANUrB_Sturovo-Esztergom_08
2017_DANUrB_Sturovo-Esztergom_07

Фото © DANUrB