УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

У суботу, 08. јула 2017. године у 19h у КЦ Магацин ће бити отворена интернационална групна изложба у оквиру пројекта Велико ратно острво: Пусте фикције. Пројекат се бави питањем архитектонских и урбаних феномена у контексту истраживачког рада и модела истраживачког писања.

Термин фикција се у овом контексту интерпретира на два начина: као акција која нема задовољавајуће реперкусије по реалитет (другим речима, потенцијално детриментална фантазија) и, са друге стране, као позитивни, утопијски пројекат. Такође, у контексту архитектонског истраживања, фикција, као истраживачко средство, претпоставља коришћење литерарних форми у служби откривања, грађења нових форми знања, као и преиспитивања стандардних модела академског писања.

Инспирисан дискурсом у српској јавности који је изграђен у последње три године у контексту пројекта Београд на води, овај пројекат окупља један број интернационалних универзитетских предавача и уметника који разматрају наведене теме фикције кроз концепт острва. Ако узмемо за почетну позицију чињеницу да је један од аспеката критике пројекта Београд на води управо питање његове инсуларности, тј. недовољног прилагођавања урбаном и историјском контексту савског амфитеатра, и позиционирамо феномен Великог ратног острва (природне територије која се опирала апропријацији за грађевински материјал при изградњи Новог Београда) као његову алтернативну, утопијску локацију (Морова Utopia је управо острво), ми добијамо слику о концептуалном оквиру који је задат учесницима.


Повезани текстови:
Радионица: Какав нам културни центар треба? – Случај КЦ Магацин
Конференција: Нове идеје за старе зграде
Изложба у галерији Колектив: Савремени Отисци – FABRIXel
Изложба: Поетика кутија – Mathias Klotz


Учесници ове изложбе, и књиге која ће бити њен исход како на енглеском тако и у преводу на српски, продукују серију визуелно-текстуалних есеја – неких више теоретски оријентисаних, неких превасходно литерарних – који се баве глобалним примерима острва и инсуларности који нису директно везани за Београд и, као такви, обезбеђују материјал за размишљање у нашим локалним оквирима.

Учествују: Ronnen BenArie, André Bideau, Simone Brott, Nic Clear, Hélène Frichot, Kim Gurney, Catharina Gabrielsson, Katharine Harrison, Lee Hassall, Carl Lavery, Chris L. Smith, Neil Spiller, Jill Stoner, Vesna Trobec, Nicolas Whybrow, Tamir Zadok.

Концепт пројекта и кустоски приступ: Марко Јобст
Консултант и ко-кустос: Маријана Цветковић
Дизајн каталога: Катарина Вукоман