УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Изложба у Галерији Колектив: Алваро Сиза и Марија Антонија Сиза (Álvaro Siza & Maria Antónia Siza)

2017_Alvaro-i-Maria-Antonia-Siza

Kolektiv_Logo120x120

Галерија Колектив, у сарадњи са Орисом, представља изложбу цртежа португалског архитекте Алвара Сизе и сликарке Марије Антоније Сизе

Алваро Сиза, један од најпрепознатљивијих актера данашње глобалне архитектонске сцене, представиће се београдској публици серијом својих цртежа. Цртеж је веома важан за Алвара Сизу, како у његовој архитектури, тако и у приватном животу. Он користи цртеже док развија идеје и размишља о архитектури, док такође, цртежом памти животне тренутке. Цртеж је за њега најбржи начин комуникације – са собом и са другима.

Циклус радова који ће бити приказан у Галерији Колектив везан је за његов рад на Маријанском светилишту у Фатими, у Португалу, за који је Сиза осмислио мурале у капели цркве. У Београду ће бити представљена серија од 41 цртежа према којима је мурал израђен, а у којима се препознаје Сизин цртачки стил који одликују једноставност, прецизност, промишљеност и експресивност.

На изложби ће, поред цртежа Алвара Сизе, бити представљено и 50 цртежа његове преминуле супруге, сликарке Марије Антоније Сизе која је извршила снажан утицај на Сизино стваралаштво.


Повезани текстови:
Изложба у галерији Колектив: Савремени Отисци – FABRIXel
Изложба: з н а м н е м а н а д е – Лазар Белић
Серија догађаја: Београдски Брутализам
Радионица: Илкин сан о столицама (Ilka’s Dream of Chairs)
Изложба: Поетика кутија – Mathias Klotz


Позивамо Вас да нам се придружите на отварању изложбе у уторак, 20. јуна 2017. у 20.00 часова у Галерији Колектив (Карађорђева 53, Београд). Изложбу отвара Дејан Тиаго Станковић.

Видимо се!

ORIS_logo