УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr
NL Architects и XVW Architectuur – DeFlat Kleiburg, Амстердам | Фото © Stijn Poelstra

EUmiesAWARD2017-logo-250

Холандски бирои NL Architects и XVW Architectuur добитници су овогодишње награде Mies van der Rohe за свој пројекат обнове разореног блока станова из 1960-их година, на периферији Амстердама.

Пројекат реновације под именом DeFlat Kleiburg, бироа NL Architects и XVW Architectuur, спасио је од рушења један од највећих стамбених блокова у Холандији, судбине с којом се суочава велики део европског послератног становања.

Концепт „уради сам“ иза овог пројекта подразумевао је да архитекте обнављају конструктивне и комуналне зоне, док је станарима препуштено да надгледају сређивање својих појединачних домова. Британски биро OMMX је недавно дао предлог сличне шеме за северни Лондон под именом Naked House.

Признање за архитекте у успону за 2017. годину (Emerging Architect Prize 2017) додељено је белгијском бироу MSA/V+ за пројекат социјалног становања на периферији Брисела, под именом NAVEZ-5.

Награђени пројекти одабрани су са листе од 355 радова из 36 земаља, а награде су додељене 26. маја 2017. године у Барселона павиљону архитекте Мис ван дер Роа, у Шпанији.

EUmiesAWARD2017Day

Свечаност доделе награде Mies van der Rohe, Павиљон Барселона, Барселона, Шпанија | Фото © Anna Mas

Mies van der Rohe Award 2017: NL Architects и XVW Architectuur – DeFlat Kleiburg, Амстердам

Стамбена зграда Kleiburg – колосални блок дужине 400m, висине 11 спратова, садржи 500 станова – један је од неколико блокова постављених у хексагоналном плану који чине насеље De Bijlmer инспирисано CIAM-ом, у југоисточном делу Амстердама, коју је дизајнирао Siegfried Nassuth, један од градских планера.

Идеја пројекта DeFlat Kleiburg била је да се реновира главна структура – лифтови, ходници, инсталације – али да се станови оставе ненамештени и недовршени: без кухиње, тушева, грејања, соба. Ово минимизира почетну инвестицију и тиме је створен нов пословни модел становања у Холандији. Амбиција је била понудити нове начине становања, представити нову типологију комбиновањем два (или више) стана у један, остварајући вертикалне и хоризонталне везе.

Коментар жирија:
(Пројекат) доводи у питање актуелна решења стамбене кризе у европским градовима, где је пречесто једина амбиција да се изгради више домова у односу на претходну годину, док дубље питање о томе коју врсту станова је потребно градити, остаје без одговора. Kleiburg нам помаже да замислимо нову врсту архитектонског пројекта, који реагује на промену образаца у домаћинству и начину живота у двадесет првом веку. Ревитализација типологија из прошлости је једнако релевантна као и експериментисање са новим, непровереним моделима у овој потрази, и подједнако радикално трансформише постојеће зграде.


deFlatKleiburg_Stijn-Poelstra_02
deFlatKleiburg_Marcel-van-der-Burg-Poelstra_03
deFlatKleiburg_Stijn-Poelstra_01

NL Architects и XVW Architectuur – DeFlat Kleiburg, Амстердам | Фото © Stijn Poelstra

Пројекат DeFlat Kleiburg је одабран за добитника Mies van der Rohe награде за 2017. годину са листе финалиста од пет пројеката која укључује и: Alison Brooks ArchitectsEly Court, шему британског становања; Lundgaard & Tranberg ArchitectsKannikegården, музеј у Данској; BBGK Architekci – Katyn Museum, музеј у Пољској; и Rudy Ricciotti + Passelac & RoquesRivesaltes Memorial, споменик у Француској.

deFlatKleiburg_Marcel-van-der-Burg_04
deFlatKleiburg_Marcel-van-der-Burg_05

NL Architects и XVW Architectuur – DeFlat Kleiburg, Амстердам | Фото © Marcel van der Burg

Emerging Architect Prize: MSA/V+ – NAVEZ-5, социјално становање, Брисел, Белгија

Стамбени пројекат испуњава двоструку амбицију локалних власти: да представи потврду урбане шеме оријентиром на улазу у град и да обезбеди апартмане за велике породице као узор.

Коментар жирија:
Жири је сматрао да је становање важна тема широм Европе и да је биро MSA/V+ добро разумео и бриљантно решио конструктивна и економска ограничења програма и своје локације: 5 станова у на веома малој парцели на северном улазу у град Брисел. Жири цени висок квалитет станова, који су јединствени и снабдевени природним светлом са свих страна, отворене просторе, импресивне погледе и динамична просторна искуства како у заједничким, тако и у приватним просторима. Такође, они су навели да су архитекти пажљиво и прецизно радили на интеграцији зграде у суседство и захтеву да се створи некакав оријентир.


NAVEZ-5_photo-Serge-Brison_02
NAVEZ-5_photo-Serge-Brison_01
NAVEZ-5_photo-Serge-Brison_03

MSA/V+ – NAVEZ-5, социјално становање, Брисел, Белгија | Фото © Serge Brison

Fundació Mies van der Rohe је продужила “Mies van der Rohe Award 2017″ изложбу до 11. јуна 2017. године. Изложба се одржава у Палати Victòria Eugènia у Барселони и приказује моделе, фотографије, текстове и видео пројеката номинованих за награду Европске уније за савремену архитектуру – Mies van der Rohe Award 2017, и представља најбољу архитектуру изграђену у Европи у последње две године.

Након Барселоне, изложба ће путовати по Европи и шире у наредних 18 месеци, а прва следећа станица је BOZAR Центар за ликовне уметности у Бриселу у септембру 2017.

EUMiesAward2017_exhibition_Photo-Anna-Mas

Изложба ‘EU Mies Award 2017’, Palau Victòria Eugènia, Барселона, Шпанија | Фото © Anna Mas