UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

modernisticke-mape-beograda-pozivnica

Iz štampe će za koji dan izaći ”Modernistička mapa Beograda” u izdanju Blue Crow Media iz Londona, realizovana u saradnji s domaćim istraživačima i autorima. Uz prisustvo gostiju iz Engleske, promocija je zakazana za četvrtak, 01. juna 2017. godine, od 18.00 časova u Kulturnom centru Grad (Braće Krsmanović 4).

Na poziv izdavačke kuće Blue Crow Media, arhitekta i istraživačica Ljubica Slavković, napravila je selekciju od pedeset reprezentativnih primera modernističke i brutalističke arhitekture u Beogradu. Ovaj dvojezični vodič, koji će od juna biti dostupan u izboru naslova jedne od najpoznatijih nezavisnih izdavačkih kuća specijalizovanih za gradske vodiče, upotpunile su i fotografije Relje Ivanića.

Map-side-Modernist-Belgrade-Map

Publikacija Modernistička mapa Beograda (Modernist Belgrade Map) | Predstavljajući najistaknutije primere modernističke arhitekture Beograda iz vremena socijalističke Jugoslavije, ovaj dvostrani vodič sadrži mapu grada, uvodnik Ljubice Slavković, fotografije Relje Ivanića i podatke o 50 zgrada.

Publikacija Modernistička mapa Beograda (Modernist Belgrade Map) predstavlja objekte poput Palate Srbije delo tima arhitekata Vladimira Potočnjaka i ostalih zajedno sa Mihajlom Jankovićem. Na popisu se našao i Muzej Avijacije Ivana Štrausa i stambena Geneks Kula Mihajla Mitrovića. Uz njih, predstavljeni su i brutalistička remek-dela kao što je Urbanistički zavod Branislava Jovina, ali i odabir istaknutih predstavnika stambene arhitekture Beograda iz perioda prefabrikacije i dominacije betona.

Ovaj nesvakidašnji vodič čine mapa, reč Slavkovićeve o modernističkoj arhitekturi socijalističke Jugoslavije, dok je svaki odabrani objekat predstavljen uz podatke o lokaciji, autorima i godinama gradnje.

Museum-of-Aviation-Relja-Ivanic-Blue-Crow-Media

Muzej Avijacije, arhitekta Ivan Štraus | © Relja Ivanić

Druga polovina 20. veka period je uspona i pada socijalističke Jugoslavije i intezivne izgradnje i ratom uništene prestonice, Beograda. Nadolazeća urbana populacija i potreba za stambenim fondom susreli su se sa vizijama o reprezentaciji nove države, pružajući adekvatno stanovanje za hiljade ljudi, kao i naočite primere modernističke arhitekture.

Do 1960-ih nove generacije arhitekata su stasale, i sa stabilnošću mlade države rasla je individualna kreativnost i istraživanje novih dometa stvaralaštva. Savremeni evropski stilovi i lokalni pristupi preplitali su se u čistoći materijala, u oblicima, formama i prostorima modernizma socijalističke Jugoslavije.

Prema rečima autora, Modernistička mapa Beograda osmišljena je tako da afirmiše vrednosti ovih objekata i da inspiriše dalje bavljenje i interesovanje za modernističku i brutalističku arhitekturu danas.

Museum-of-Aviation-Relja-Ivanic-Blue-Crow-Media_01

Muzej Avijacije, arhitekta Ivan Štraus | © Relja Ivanić

Western-City-Gate-Genex-Relja-Ivanic-Blue-Crow-Media

Stambena Geneks Kula, arhitekta Mihajlo Mitrovića | © Relja Ivanić

Ljubica Slavković je beogradski arhitekta projektant u DVA:Studio, nezavisni istraživač i kritičar. Slavković je glavni urednik magazina za arhitekturu i istraživačke platforme Kamenzind, i urednik i projekt menadžer u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Relja Ivanić je po obrazovanju arhitekta, a profesionalno se bavi arhitektonskom fotografijom. Su-osnivač je stručnog portala za arhitekturu i kulturu prostora SuperProstor i saradnik na projektima DaNS.

Blue Crow Media je nagrađivani londonski nezavisni izdavač osobenih gradskih vodiča i aplikacija. Modernistička mapa Beograda je 18. vodič i mapa, a osmi vodič Blue Crow Media-je posvećen arhitekturi 20. veka. Beogradskoj mapa su prethodile: Brutalistička mapa Londona, Art Deko londonska mapa, Konstruktivistička mapa Moskve, Brutalistička mapa Vašingtona, Modernistička mapa Berlina, Brutalistička mapa Pariza i Brutalistička mapa Sindeja. Brutalistička mapa Bostona i Modernistička mapa Mančestera se spremaju za leto 2017.

Seven-architecture-maps