УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

modernisticke-mape-beograda-pozivnica

Из штампе ће за који дан изаћи ”Модернистичка мапа Београда” у издању Blue Crow Media из Лондона, реализована у сарадњи с домаћим истраживачима и ауторима. Уз присуство гостију из Енглеске, промоција је заказана за четвртак, 01. јуна 2017. године, од 18.00 часова у Културном центру Град (Браће Крсмановић 4).

На позив издавачке куће Blue Crow Media, архитекта и истраживачица Љубица Славковић, направила је селекцију од педесет репрезентативних примера модернистичке и бруталистичке архитектуре у Београду. Овај двојезични водич, који ће од јуна бити доступан у избору наслова једне од најпознатијих независних издавачких кућа специјализованих за градске водиче, употпуниле су и фотографије Реље Иванића.

Map-side-Modernist-Belgrade-Map

Публикација Модернистичка мапа Београда (Modernist Belgrade Map) | Представљајући најистакнутије примере модернистичке архитектуре Београда из времена социјалистичке Југославије, овај двострани водич садржи мапу града, уводник Љубице Славковић, фотографије Реље Иванића и податке о 50 зграда.

Публикација Модернистичка мапа Београда (Modernist Belgrade Map) представља објекте попут Палате Србије дело тима архитеката Владимира Поточњака и осталих заједно са Михајлом Јанковићем. На попису се нашао и Музеј Авијације Ивана Штрауса и стамбена Генекс Кула Михајла Митровића. Уз њих, представљени су и бруталистичка ремек-дела као што је Урбанистички завод Бранислава Јовина, али и одабир истакнутих представника стамбене архитектуре Београда из периода префабрикације и доминације бетона.

Овај несвакидашњи водич чине мапа, реч Славковићеве о модернистичкој архитектури социјалистичке Југославије, док је сваки одабрани објекат представљен уз податке о локацији, ауторима и годинама градње.

Museum-of-Aviation-Relja-Ivanic-Blue-Crow-Media

Музеј Авијације, архитекта Иван Штраус | © Реља Иванић

Друга половина 20. века период је успона и пада социјалистичке Југославије и интезивне изградње и ратом уништене престонице, Београда. Надолазећа урбана популација и потреба за стамбеним фондом сусрели су се са визијама о репрезентацији нове државе, пружајући адекватно становање за хиљаде људи, као и наочите примере модернистичке архитектуре.

До 1960-их нове генерације архитеката су стасале, и са стабилношћу младе државе расла је индивидуална креативност и истраживање нових домета стваралаштва. Савремени европски стилови и локални приступи преплитали су се у чистоћи материјала, у облицима, формама и просторима модернизма социјалистичке Југославије.

Према речима аутора, Модернистичка мапа Београда осмишљена је тако да афирмише вредности ових објеката и да инспирише даље бављење и интересовање за модернистичку и бруталистичку архитектуру данас.

Museum-of-Aviation-Relja-Ivanic-Blue-Crow-Media_01

Музеј Авијације, архитекта Иван Штраус | © Реља Иванић

Western-City-Gate-Genex-Relja-Ivanic-Blue-Crow-Media

Стамбена Генекс Кула, архитекта Михајло Митровића | © Реља Иванић

Љубица Славковић је београдски архитекта пројектант у ДВА:Студио, независни истраживач и критичар. Славковић је главни уредник магазина за архитектуру и истраживачке платформе Камензинд, и уредник и пројект менаџер у Центру за културну деконтаминацију.

Реља Иванић је по образовању архитекта, а професионално се бави архитектонском фотографијом. Су-оснивач је стручног портала за архитектуру и културу простора СуперПростор и сарадник на пројектима ДаНС.

Blue Crow Media је награђивани лондонски независни издавач особених градских водича и апликација. Модернистичка мапа Београда је 18. водич и мапа, a осми водич Blue Crow Media-је посвећен архитектури 20. века. Београдској мапа су претходиле: Бруталистичка мапа Лондона, Арт Деко лондонска мапа, Конструктивистичка мапа Москве, Бруталистичка мапа Вашингтона, Модернистичка мапа Берлина, Бруталистичка мапа Париза и Бруталистичка мапа Синдеја. Бруталистичка мапа Бостона и Модернистичка мапа Манчестера се спремају за лето 2017.

Seven-architecture-maps