UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Gostujuća predavanja: Prof. Alfredo Brillembourg “Urban-Think Tank: Housing the City” i Haris Piplaš “Reactivating Sarajevo’s (Dis)continuous urbanism”

Urban-Think_Tank_logo

ETHZurich_UTT_Plakat

Urban-Think_Tank_web

U periodu 01–05. juna 2017. godine na Arhitektonskom fakultetu će se održati međunarodna radionica “Designing Housing and City Transformations – Novi Beograd” u okviru projekta Smart and Creative Cities for Knowledge-Based Societies kao rezultat saradnje Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i ETH iz Ciriha, kao deo SNSF (Swiss National Science Foundation) SCOPES programa. Pozivamo vas da prisustvujete gostojućim predavanjima Prof. Alfredo Brillembourg-a i Haris Piplaša koja su deo programa saradnje.

Predavanja će se održati u:
petak,  02. jun 2017. u 19.00 časova
Kula Nebojša, Beogradska tvrđava, Bulevar Vojvode Bojovića

Urban-Think Tank (U-TT) je interdisciplinarna dizajnerska praksa usmerena ka istraživanju I dizajnu raznovrsnih tema u domenu savremene arhitekture I urbanizma, na visokom nivou, a čiji su osnivači Alfredo Brillembourg i Hubert Klumpner. Kao tim, prethodno su predavali na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku, a 2010. godine su se pridružili ETH Cirih, gde drže katedru za arhitekturu i urbani dizajn. U-TT je dobio nekoliko nagrada, uključujući Ralph Erskine Award, kao i Holcim Gold Award for Latin America za inovativni doprinos ekološkim i socijalnim dizajnerskim praksama, a na 2012.godine na Bijenalu arhitekture, Zlatnog lava (2012 Venice Biennale of Architecture Golden Lion).


Povezani tekstovi:
Projekcija filma: TORRE DAVID
Simpozijum: Forum pristupačnog stanovanja (29-30. jun 2017, Varšava)
Predavanje: Dodir robota: Kako roboti menjaju arhitekturu – Prof. Fabio Gramazio
Međunarodna radionica: Pametni i kreativni gradovi za društvo zasnovano na znanju


Urban-Think_Tank_web_01

Urban-Think Tank (U-TT) kolekcija izložbi. | © u-tt.com

F_Cutout_Alfredo_portret

Apstrakt predavanja:
Prof. Alfredo Brillembourg “Urban-Think Tank: Housing the City”

Alfredo Brilembourg (Alfredo Brillembourg), u okviru predavanja “Urban-Think Tank: Housing the City” će govoriti o filozofiji U-TT kreiranja inovativnih i praktičnih rešenja za gradove, kroz kombinovanje multidisciplinarnih veština arhitekata, građevinskih inženjera, planera, pejzažnih arhitekata, specijalista za komunikaciju. Alfredo će prezentovati sinergiju teorije i praktične primene u primerima prototipoviva primenjenih istraživanja u praksi.

Predavanje će predstaviti nove prototipove stanovanja i konverziju postojećih struktura koje omogućavaju prilagođavanje potrebama različitih stanovnika u slučajevima kompleksnih uslova za život, istovremeno negujući društvenu ulogu arhitekata u reagovanju na ekonomske, ekološke i bezbednosne izazove.

F_Cutout_Haris-portret

Apstrakt predavanja:
Haris Piplaš “Reactivating Sarajevo’s (Dis)continuous urbanism”

Haris Piplaš, istraživač i učesnik u nastavi (Teaching Fellow) na U-TT ETH Cirih. Radi na U-TT Urban Toolbox kao predavač i koordinator. Haris se bavi istraživanjem kritičnih urbanih transformacija post-socijalističkih gradova. On vodi U-TT Re-aktiviranje Sarajeva inicijativu (U-TT’s Reactivate Sarajevo initiative), inspirisanu diskontinuiranim istorijskim urbanizmom grada, kritički procenjujući latentne potencijale grada uz pomoć adaptivnih kapaciteta koje je Sarajevo prikupilo u mnogim bitkama sa urbanim pitanjima u toku svoje burne istorije.

Projekat ima za cilj da inspiriše savremeno globalno društvo, koja se suočava sa istom vrstom izazova, bilo da su u pitanju ratna razaranja, poremećaji usled ekonomske krize, ambivalentno nasleđe kolonijalne arhitekture, propusti generičkog modernizma itd. Održana je izložba na kojoj je Haris bio kustos na Venecijanskom bijenalu arhitekture 2016. u okviru projekta “Sarajevo Now: People’s Museum” paviljon.

Dobrodošli!