УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Гостујућа предавања: Prof. Alfredo Brillembourg “Urban-Think Tank: Housing the City” и Харис Пиплаш “Reactivating Sarajevo’s (Dis)continuous urbanism”

Urban-Think_Tank_logo

ETHZurich_UTT_Plakat

Urban-Think_Tank_web

У периоду 01–05. јуна 2017. године на Архитектонском факултету ће се одржати међународна радионица “Designing Housing and City Transformations – Нови Београд” у оквиру пројекта Smart and Creative Cities for Knowledge-Based Societies као резултат сарадње Архитектонског факултета Универзитета у Београду и ETH из Цириха, као део SNSF (Swiss National Science Foundation) SCOPES програма. Позивамо вас да присуствујете гостојућим предавањима Prof. Alfredo Brillembourg-а и Харис Пиплаша која су део програма сарадње.

Предавања ће се одржати у:
петак,  02. јун 2017. у 19.00 часова
Кула Небојша, Београдска тврђава, Булевар Војводе Бојовића

Urban-Think Tank (У-ТТ) је интердисциплинарна дизајнерска пракса усмерена ка истраживању И дизајну разноврсних тема у домену савремене архитектуре И урбанизма, на високом нивоу, а чији су оснивачи Alfredo Brillembourg и Hubert Klumpner. Као тим, претходно су предавали на Универзитету Колумбија у Њујорку, а 2010. године су се придружили ЕТХ Цирих, где држе катедру за архитектуру и урбани дизајн. У-ТТ је добио неколико награда, укључујући Ralph Erskine Award, као и Holcim Gold Award for Latin America за иновативни допринос еколошким и социјалним дизајнерским праксама, а на 2012.године на Бијеналу архитектуре, Златног лава (2012 Venice Biennale of Architecture Golden Lion).


Повезани текстови:
Пројекција филма: TORRE DAVID
Симпозијум: Форум приступачног становања (29-30. јун 2017, Варшава)
Предавање: Додир робота: Како роботи мењају архитектуру – Проф. Фабио Грамазио
Међународна радионица: Паметни и креативни градови за друштво засновано на знању


Urban-Think_Tank_web_01

Urban-Think Tank (У-ТТ) колекција изложби. | © u-tt.com

F_Cutout_Alfredo_portret

Апстракт предавања:
Prof. Alfredo Brillembourg “Urban-Think Tank: Housing the City”

Алфредо Брилембоург (Alfredo Brillembourg), у оквиру предавања “Urban-Think Tank: Housing the City” ће говорити о филозофији У-ТТ креирања иновативних и практичних решења за градове, кроз комбиновање мултидисциплинарних вештина архитеката, грађевинских инжењера, планера, пејзажних архитеката, специјалиста за комуникацију. Алфредо ће презентовати синергију теорије и практичне примене у примерима прототиповива примењених истраживања у пракси.

Предавање ће представити нове прототипове становања и конверзију постојећих структура које омогућавају прилагођавање потребама различитих становника у случајевима комплексних услова за живот, истовремено негујући друштвену улогу архитеката у реаговању на економске, еколошке и безбедносне изазове.

F_Cutout_Haris-portret

Апстракт предавања:
Харис Пиплаш “Reactivating Sarajevo’s (Dis)continuous urbanism”

Харис Пиплаш, истраживач и учесник у настави (Teaching Fellow) на У-ТТ ЕТХ Цирих. Ради на U-TT Urban Toolbox као предавач и координатор. Харис се бави истраживањем критичних урбаних трансформација пост-социјалистичких градова. Он води У-ТТ Ре-активирање Сарајева иницијативу (U-TT’s Reactivate Sarajevo initiative), инспирисану дисконтинуираним историјским урбанизмом града, критички процењујући латентне потенцијале града уз помоћ адаптивних капацитета које је Сарајево прикупило у многим биткама са урбаним питањима у току своје бурне историје.

Пројекат има за циљ да инспирише савремено глобално друштво, која се суочава са истом врстом изазова, било да су у питању ратна разарања, поремећаји услед економске кризе, амбивалентно наслеђе колонијалне архитектуре, пропусти генеричког модернизма итд. Одржана је изложба на којој је Харис био кустос на Венецијанском бијеналу архитектуре 2016. у оквиру пројекта “Sarajevo Now: People’s Museum” павиљон.

Добродошли!