УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Предавање: ”Високе зграде – Анализа визуелног утицаја у 3Д моделима града” – Клара Чинска (Klara Czyńska) и Павел Рубинович (Paweł Rubinowicz)

Позивамо Вас на предавање:

Високе зграде – Анализа визуелног утицаја у 3Д моделима града
Tall Buildings – Visual Impact Analysis in 3D City Models
Klara Czyńska и Paweł Rubinowicz
25. мај 2017. у 18h, амфитеатар

Предавање ће обухватити нове дигиталне технике за анализу визуелног утицаја високих зграда, користећи 3Д моделе градова. У протекле две деценије високе зграде постају све популарније на европском континенту. Већина њих је подигнута у 21. веку. То изазива нагле промене пејзажа многих градова и представља претњу за урбано наслеђе. Према томе, постоји потреба за новим техникама симулације корисним у планирању које ће на објективан и свеобухватан начин помоћи да се утврде просторне последице развоја високих зграда.

2017_Klara-Czynska_Pawel-Rubinowicz_VIS-Warsaw

Анализа величине визуелног утицаја (VIS) за планиране зграде у историјском центру Варшаве. Симулација је израчуната употребом LiDAR моделом града

2017_Klara-Czynska_Pawel-Rubinowicz_Dresden

Дрезден, Немачка – поглед са супротне обале Елбе на највредније историјске споменике и област посматрања

Напредак у области 3Д моделовања градова, визуализације урбаног пејзажа, технологија даљинских очитавања и гео-информационих система ствара могућности за нове дигиталне урбанистичке анализе. Клара Чинска (Klara Czyńska) ће представити методу Величина визуелног утицаја (Visual Impact Size – VIS) за мерење визуелног утицај високих зграда на градски пејзаж, а Павел Рубинович (Paweł Rubinowicz) ће представити методу Површина визуелне заштите (Visual Protection Surface – VPS) намењених за заштиту историјског градског пејзажа.

2017_Klara-Czynska_Pawel-Rubinowicz_VPS-Dresden

Симулација површине визуелне заштите за Дрезден – делимични резултати. Коначни резултат је 2Д мапа која показује максималну висину нових зграда

2017_Klara-Czynska_Pawel-Rubinowicz_DSM-Wroclaw

Визуелизација дигиталне површине модела Вроцлава, Пољска (LiDAR)

Истраживање је делимично развијено у оквиру 2TaLL пројекта „Примена 3Д модела виртуелних градова у урбанистичкој анализи високих зграда“ (аутори: Czyńska, Rubinowicz, Zwoliński; Пољско-норвешки програм истраживања 2013-2016). У пракси су примењене дигиталне алатке. На предавању ће бити представљене примене у планирању неколико градова у Пољској (prof. Marzęcki, Czyńska, Rubinowicz, Zwoliński) и урбанистичке анализе Берлина и Дрездена.

Klara-Czynska

Клара Чинска (Klara Czyńska) – архитекта и асистент на Западнопоморском технолошком универзитету (Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny) у Шћећину, Пољска (Cyber Urban Center). Докторирала на Технолошком универзитету у Вроцлаву 2007. године радом Методе за развој савременог хоризонта. Коришћење виртуелних урбаних модела за праћење и симулацију панораме. Главни истражитељ 2TaLL пројекта Примена 3Д модела виртуелних градова у урбанистичкој анализи високих зграда која се реализује од 2013-2016. у оквиру Пољско-норвешког програма истраживања. Она је аутор бројних научних радова о урбаном развоју градова и коаутор урбаних студија, укључујући анализу високих зграда, наручених од стране неколико градских одбора градова у Пољској. Она је развила VIS методу за мерење визуелног утицаја високих зграда на градски пејзаж.

Pawel-Rubinowicz

Павел Рубинович (Paweł Rubinowicz) – архитекта и доцент на Западнопоморском технолошком универзитету (Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny) у Шћећину, Пољска (Cyber Urban Center). Докторирао на Техничком универзитету у Кракову 2011. године радом Хаос као виши ред у одабраним токовима савремене архитектуре. Учесник истраживачког пројекта 2TaLL (2013-2016). Он је аутор научних радова о теорији хаоса у архитектури, фракталној геометрији и урбаном развоју градова, и коаутор урбаних студија за неколико градова у Пољској. Аутор je самосталних изложби у 9 градова у Пољској. Од 2009. кустос архитектонске галерије “Форма” у Шћећину. Његова главно истраживање је фокусирано на дигиталне анализе градског пејзажа, софтверска решења за 3Д моделе градова, и VPS методу намењену заштити градског пејзажа.