УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

2017_UrbanSOS_hOURCITY

У сарадњи Van Alen Institute, 100 Resilient Cities и AECOM, под вођством Rockefeller Фондације објављен је међународни конкурс Urban SOS: hOUR City за студенте основних, мастер и докторских академских студија. Од студената се тражи да дају предлоге за решавање стамбених, транспортних и изазова економског развоја, и замисле какве могу бити границе будућег града.

Историјски, границе града биле су дефинисане удаљеношћу коју људи могу да пређу у року од једног сата. Ове границе одређене су дометом градске инфраструктуре, и њеном разменом са околним областима. Због сила глобализације и драматичних географских, друштвених и економских промена, дошао је тренутак да се ове границе преиспитају. Постављамо изазов студентима да размотре нове начине повезивања градских, приградских и сеоских насеља са различитим могућностима.

(Ова) три система представљају неке од највећих изазова са којима се друштво суочава данас: Како повећати залихе висококвалитетног становања приступачне цене? Како можемо унапредити мобилност како би понудили шири приступ пословима, домовима, трговини и услугама? Можемо ли развити праведнију економију која обухвата шири распон људи, укључујући и оне са ограниченим способностима и образовањем, и оне који живе у удаљеним сеоским подручјима?


Повезани текстови:
Конкурс Urban SOS: All Systems Go
Предавање: ”Разматрајући стратегију засновану на чињеницама у урбаном контексту” – Хенри Флечер (Henry Fletcher)


Студенти се подстичу да предложе политичке стратегије, пословне моделе и друга решења која се баве њиховим одабраним изазовом, али ове предлоге мора да прати физичка интервенција на одређеном месту у граду, у мрежи 100 отпорних градова (100 Resilient Cities – листа свих градова). Студенти треба да формирају мултидисциплинарни тим од два до пет чланова како би учествовали, и укључе студенте из минимум две различите дисциплине. Учесници морају бити уписани у признати школски програм током 2017/2018. академске године како би имали право учешћа.

Рок за пријаву учешћа је среда, 28. јун 2017. године, а рок за предају радова понедељак, 17. јул 2017. године.

Жири састављен од представника водећих светских компанија из Хонг Конга, Лондона, Њујорка и Сиднеја, ће разматрати предложена решења и изабрати финалисте који ће учествовати на завршној презентацији у Лос Анђелесу у јануару 2018. године. Наградни фонд од укупно $15,000 USD ће бити подељен између тимова-финалиста , а победнички тим ће добити подршку до вредности $25,000 USD од стране компаније AECOM да спроведе свој пилот-предлог.

Распис конкурса Urban SOS: hOUR City