УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Предавање: ”Урбана одрживост, отпорност и развој: Лекције о планирању и искуства из Њујорка и шире” – Леван Надибаидзе (Levan Nadibaidze)

THe BIG U (The Dryline) – BIG (Bjarke Ingels Group) with One Architecture, Starr Whitehouse, James Lima Planning + Development, Green Shield Ecology, AEA Consulting, Level Agency for Infrastructure, ARCADIS, Buro Happold

Позивамо све заинтересоване на предавање у оквиру предмета Одрживе урбане заједнице на Основним академским студијама:

Урбана одрживост, отпорност и развој: Лекције о планирању и искуства из Њујорка и шире / Urban sustainability, resilience, and development: Lessons on planning and getting things done from New York and elsewhere

Levan Nadibaidze
Канцеларија градоначелника града Њујорка у мандату градоначелника Мајкла Блумберга (2002-2013)

Предавање ће се одржати у уторак, 16. маја 2017. године у 15.00 часова, у амфитеатру Архитектонског факултета у Београду.


Повезани текстови:
Студентски конкурс Urban SOS: hOUR City
Предавање: ”Разматрајући стратегију засновану на чињеницама у урбаном контексту” – Хенри Флечер (Henry Fletcher)
Конкурс Urban SOS: All Systems Go


Levan_Nadibaidze_portret_opt

Levan Nadibaidze

Градови расту, емисија угљеника се повећава, а ниво мора се подиже – то су чињенице које су нам дате. Но, поставља се питање шта је то што ми треба да урадимо, посебно имајући у виду да већина организација не воли да размишља о дугорочним проблемима као што су ови?

Њујорк под градоначелником Мајклом Блумбергом (2002-2013) покушао је да се бави овим проблемима кроз нешто што се зове  PlaNYC – дугорочна стратегија и имплементација развојних иницијатива. То је био покушај (често и успешан) да се достигне што већа општа добробит у деловању генерално споре организације њујоршке управе у решавању проблема за које, у ствари, нема капацитете – као што је решавање ових дугорочних проблема корак по корак.

Предавање ће говорити о свеобухватном приступу града Њујорка, са посебним фокусом на питања енергије, смањења емисије угљеника и напорима за остварење климатске отпорности.

BIG_U_The_Dryline_movie_frame_04
BIG_U_The_Dryline_movie_frame_01

BIG – THe BIG U (The Dryline), Њујорк, 2015. | © Bjarke Ingels Group

Леван Надибаидзе је истраживач, консултант, писац, а понекад и дизајнер који саветује компаније и градске управе. Он ради на стратегијама, економском развоју, урбаној одрживости, историји капиталистичке модерности, као и разним другим областима. Студирао је математичку економију и историју уметности на Универзитету у Јејлу и радио у Канцеларији градоначелника Града Њујорка, као и Њујоршкој канцеларији консултантске куће McKinsey.

Консултант је у процесу у изради ”Стратегије отпорности града Београда” у оквиру програма 100 Отпорних градова (100 Resilient Cities) под покровитељством Рокфелер фондације, испред BuroHappold-а стратешког партнера Града Београда. Углавном борави у Будимпешти, иако се често може наћи у Београду, Тбилисију и селу у западној Грузији.

BIG_U_The_Dryline_movie_frame_03
BIG_U_The_Dryline_movie_frame_02

BIG – THe BIG U (The Dryline), Њујорк, 2015. | © Bjarke Ingels Group

Релевантне публикације:
PlaNYC 2011on.nyc.gov/1IDNn2f
A Stronger, More Resilient New York, NYC Special Initiative for Rebuilding and Resiliency, 2013 (lead author, energy chapters; at tr.im/0RN91) http://www.nyc.gov/html/sirr/html/report/report.shtml
New York City’s Pathways to Deep Carbon Reductions
NYC Mayor’s Office, 2013 (lead author; at tr.im/psCEK) http://s-media.nyc.gov/agencies/planyc2030/pdf/nyc_pathways.pdf
Modeling Electric Power Outage Risk from Storm Surge Events & Climate Change Impacts
NYC Mayor’s Office, 2013 (lead author; at bit.ly/2r8oTiv; see Appendix A)

BIG_U_The_Dryline_proposed_typical
BIG_U_The_Dryline_proposed_storm

BIG – THe BIG U (The Dryline), Њујорк, 2015. | © Bjarke Ingels Group