УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Регионални конкурс за графички дизајн фасаде: ”Кућа за све наше људе”

Регионални конкурс за графички дизајн фасаде:
КУЋА ЗА СВЕ НАШЕ ЉУДЕ

Mikser Фестивал и Mikser House Сарајево, Пројекат запошљавања младих (YEP), уз подршку Владе Швајцарске, позивају графичке дизајнере и илустраторе са подручја бивше Југославије да учествују на конкурсу за графички дизајн фасаде будућег регионалног културног центра Mikser House који се отвара 9.9.2017. године у Сарајеву.

О Пројекту
Конкурс има за циљ креирање нових могућности за професионално остварење креативних талената са Балкана и промовисање графичког дизајна као дисциплине изван очекиваних медија, у урбаном простору. Аутори се позивају да осмисле креативно решење за фасаду напуштене фабричке хале која ће се новом наменом трансформисати у “фабрику културе”, и допринесу ревитализацији кварта Пофалићи, водећи рачуна да својим решењима рефлектују главне вредности које заговара културни центар “Mikser House”: мултидисциплинарност, мултикултуралност, урбани дух, повезивање региона културом, идеју отвореног друштва за све.


Mikser House Сарајево
Mikser House је независни културни центар који спаја уметничке, друштвене, едукативне и комерцијалне активности у простору ревитализованог индустријског наслеђа. Програми су посвећени развоју локалних талената и креативног сектора Балкана, као и афирмацији мултикултуралности, друштвеног активизма и одрживих модела развоја града. Mikser House окупља ствараоце и стручњаке из целог региона, и представља место сусрета грађана, архитеката, дизајнера, уметника, музичара, компанија, цивилног сектора, јавних институција, медија, међународне и локалне заједнице. Након пет година рада у београдском кварту Савамала током којих је одржано преко 1500 културних догађаја са више од миллион посетилаца, Mikser House отвара врата свог регионалног центра у индустријском кварту Пофалићи у Сарајеву, 9. септембра, 2017. године.


Жири
Мирко Илић, иллустратор и графички дизајнер / професор, Школа визуелних уметности, Њујорк
Бојан Хаџихалиловић, графички дизајнер / професор, Академија ликовних умјетности, Сарајево
Маја Лалић, архитекта и урбаниста / креативни директор Mikser House, Београд


Награде
Први круг: 20 финалиста

У првом кругу жирирања, жири ће одабрати финалисте конкурса чији ће радови бити представљени јавности у виду колективне изложбе “Кућа за све наше људе” на Миксер фестивалу 2017 у Београду, у периоду од 25. до 28. маја. Након отварања Mikser House-а у Сарајеву, изложба ће бити представљена и сарајевској публици. Поред учешћа на изложби, аутори одабрани у првом кругу конкурса имаће прилику да похађају менторисане радионице и присуствују стручним предавањима на Миксер фестивалу. Заинтересовани финалисти ће имати прилику да у будућности учествују у програмима професионалног усавршавања и јавног представљања радова потенцијалним клијентима (спеед датинг, цареер даyс) који ће бити организовани у Mikser House-у у Сарајеву након отварања центра, као и да свој рад представе управи Mikser House-а са циљем запослења на позицији графичког дизајнера унутар креативног тима новог културног центра у Сарајеву.

Свим учесницима изложбе биће уручена специјална признања.

Други круг: Три главне награде и Награда публике Миксер Фестивала 2017

На затварању изложбе, жири ће прогласити добитнике и доделити прве три награде конкурса, као и Награду публике Миксер Фестивала 2017.

I награда
Реализација награђеног решења на фасади културног центра Mikser House Сарајево, површине преко 600м2, чије трошкове у потпуности сноси Mikser House уз подршку партнера.
Новчана награда: 1000 еур (бруто)
Годишња карта за догађаје које организује Mikser House Сарајево x 2

II награда
Новчана награда: 500 еур (бруто)
Годишња карта за догађаје које организује Mikser House Сарајево x 2

III награда
Новчана награда: 300 еур (бруто)
Годишња карта за догађаје које организује Mikser House Сарајево x 2

Награда публике Миксер Фестивала
Годишња карта за догађаје које организује Mikser House Сарајево x 2


Пријављивање на конкурс
Конкурс је отворен за графичке дизајнере и илустраторе из свих бивших југословенских република (Босна и Херцеговина, Црна Гора, Хрватска, Македонија, Словенија и Србија). Кандидати могу бити појединци или група аутора. Сваки кандидат/група може доставити више решења као посебне пријаве. Пријаве се врше попуњавањем електронског формулара доступног на адреси http://www.sarajevo.mikser.rs/ који ће бити активан до 5.маја 2017. године у поноћ.

Препоручени кораци:

  1. Преузимање презентације о пројекту са инструкцијама за пријављивање на конкурс овде.
  2. Преузимање подлоге/плаката за примену конкурсног решења овде.
  3. Припрема преузете подлоге са конкурсним решењем у две верзије:
  4. ПДФ плакат за штампу, 300 дпи – за слање линком искључиво;
  5. ЈПГ wеб превиеw, 72 дпи – за директни уплоад путем формулара
  6. Уплоад ПДФ плаката за штампу (а) на неком од цлоуд сервера (дропбоx, гоогле дриве, скy дриве, wетрансфер, и други) и припрема линка који аутори достављају путем формулара
  7. У електронском формулару потребно је попунити податке о аутору, опис рада, линк за ПДФ плакат (а), диретко уплоадовати верзију плаката у wеб резолицији (б), и уколико је потребно, остале пратеће визуелне материјале, цртеже и скице у wеб резолуцији.

ВАЖНА НАПОМЕНА
Пријавом на конкурс кандидати потврђују да су аутори свих приложених радова и скица, и да МИКСЕР има право објављивања приложених радова на свим комуникационим каналима.


РОКОВИ
Конкурс је отворен до 5. маја 2017. године у поноћ. Резултати Првог круга конкурса биће објављени на wеб страници http://www.mikser.rs

Резултати Другог круга биће објављени на Миксер фестивалу 2017, 27. или 28. маја 2017. године.


ВИШЕ ИНФОРМАЦИЈА
sarajevo@mikser.rs


ОРГАНИЗАТОРИ
Миксер http://www.mikser.rs
Пројекат запошљавања младих (YEP) http://www.yep.ba/


ОВДЕ ПРЕУЗМИТЕ ПРЕЗЕНТАЦИЈУ О ПРОЈЕКТУ СА ИНСТРУКЦИЈАМА ЗА ПРИЈАВУ
ОВДЕ ПРЕУЗМИТЕ ПОДЛОГУ ЗА ИЗРАДУ РЕШЕЊА: ПДФ / ЕПС / АИ
ФОРМУЛАР


Повезани текстови:
Дан италијанског дизајна: округли сто о савременом дизајну (02. март 2017.)
Радионица: Young Balkan Designers 2015 – Idea workshop – Belgrade
Др Идис Турато представља презентацију: “Rijeka za Europsku prijestolnicu kulture 2020″