УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr
I награда: Последњи дан (Last Day) – Mykhailo Ponomarenko

2017_BlankSpace_FairyTales_01

Извор: ArchDaily

У свету који у овом тренутку осећа да је ван додира са стварношћу (неки од нас барем), дизајн концепти са конкурса који се врти око архитектонских фантазија не делују тако далеко од реалности. Почетком фебруара 2017. године у Националном музеју грађевинарства у граду Вашингтон, САД, објављени су резултати конкурса Бајке 2017. (Fairy Tales 2017) у организацији студија Blank Space. Победнички тимови створили су алтернативне универзуме који бацају светлост на неке од највећих питања нашег времена, друштвених и питања о животној средини.

Chase W. Rynd, један од 20 цењених чланова жирија конкурса и извршни директор Националног музеја грађевинарства, је рекао да су илустрације необуздано чудновате и утемељене у исто време. „Чини се да бисмо се могли грешком спотаћи у било коју од њих. Оне су личне и снажне – сведочанство снаге архитектуре као градитеља света.“

Радови пристигли из више од 60 земаља истражују актуелне догађаје и креативни процес путем кратких прича и илустрација. Три добитника награда су одабрана заједно са још 10 радова која су добила признања. Погледајте награђене радове и прочитајте коментаре њихових аутора.


Повезани текстови:
Конкурс: Бајке 2017. (Fairy Tales 2017)
Конкурс: Бајке 2016. (Fairy Tales 2016)


I награда: Последњи дан (Last Day) – Mykhailo Ponomarenko

Украјински архитекта Mykhailo Ponomarenko креирао је “Последњи дан” како би подигао ниво свести о штетном утицају човечанства на животну средину. Користећи класичне сликарске технике, он је уградио чудне научнофантастичне мегаструктуре у сањалачке пејзажа.

“Пејзажи су ме увек инспирисали да ставим нешто чудно, нестварно и изван људске размере у њих”, каже Пономаренко. “Нешто што је неизводљиво и непрактично, што је у супротности са природним окружењем, али у исто време постоји у истој размери.” Пономаренко убацује „прстенове Сатурна“ у своје сцене, који представљају нашу жељу да унапредимо и проширимо индустрију у свету.

Fairy-Tales-2017_1st-prize_02

I награда: Последњи дан (Last Day) – Mykhailo Ponomarenko

II награда: Second Prize — Градски шетачи (City Walkers) – Terrence Hector

Архитекта Terrence Hector из Чикага је замислио свет у коме се жива бића архитектуре, Градски шетачи, крећу спорије него што то људи могу опазити. Црпећи инспирацију од машина као што су брод USS Monitor и духовни свет јапанског редитеља Hayao Miyazaki-ја, Хекторови индустријски објекти се позивају на традицију човечанства пројектовања великих, попут живих бића и агресивних машина.

“Град у овој причи био је истраживање цивилизације и урбанизма, као односа човечанства са природним и биолошким системима који постоје на много дужи временски период него што је људски животни век”, каже Хектор.

Fairy-Tales-2017_2nd-prize_01

II награда: Second Prize — Градски Шетачи (City Walkers) – Terrence Hector

III награда: Горе изнад (Up Above) – Ariane Merle d’Aubigné и Jean Maleyrat

Француски дуо Ariane Merle d’Aubigné и Jean Maleyrat је створио предлог који прича о избеглицама на небу, који граде и живе у страћарама на танким штаповима како би побегли од угњетавања, прописа и неједнакости на земљи.

“Миграција, акумулација богатства, пренасељеност, терористичка претња и загађење су нека од питања са којима живимо сваки дан”, кажу дизајнери. “Наша генерација често тежи ка ‘негде другде'; у нашем ‘негде другде’ правила игре су се променила.”

Fairy-Tales-2017_3rd-prize_01

III награда: Горе изнад (Up Above) – Ariane Merle d’Aubigné и Jean Maleyrat

AIAS награда — Играти се ‘куће’ (Playing House) – Maria Syed и Adriana Davis

Maria Syed и Adriana Davis су саставиле концепт који илуструје разорну моћ подељене личности. У овом пројекту, скроман стан и његова пратећа прича се претварају у низ оптужби, неспоразума и вишезначности.

“Играње ‘куће’ оличава идеју да архитектура може да помрачи личност својих становника, где карактер и стил архитектуре диктирају њихово расположење “, кажу ауторке пројекта . Како би направио потешкоће, дуо поставља једно наспрам другог своје традиционалне цртеже пројеката, и неконвенционалне облике и планове кућа.

Fairy-Tales-2017_AIAS-prize_01

AIAS награда — Играти се ‘куће’ (Playing House) – Maria Syed и Adriana Davis

Жири је доделио 10 похвала следећим учесницима: Minh Tran, Alan Ma и Yi Ning Lui; Xinran Ma; Jun Li, Joris Komen, Yuxing Chen и Yina Dong; Carly Dean и Richard Nelson-Chow; Aidan Doyle и Sarah Wan (Wandoy Studio); Dakis Panayiotou; Julien Nolin; Michael Quach; Janice Kim и Carol Shih; и Chong Yan Chuah, Nathan Su и Bethany Edgoose.

Погледајте све награђене радове овде: Fairy Tales 2017

BlankSpace_Logo150x150