УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Изложба: Уметничко-занатски израз традиционалне народне архитектуре у региону Старе планине – др Горица Љубенов

2017_Stara-planina_Gorica-Ljubenov

Фото © др Горица Љубенов

Позивамо Вас да у петак, 24. фебруара 2017. године у 19h у Галерији “Чедомир Крстић” у Пироту, присуствујете свечаном отварању изложбе:

Уметничко-занатски израз традиционалне народне архитектуре
у региону Старе планине

др Горица Љубенов
24. фебруар – 09. март 2017.
Галерија “Чедомир Крстић”, Пирот

Архитектура настала током 19. и у првој половини 20. века, у старопланинским селима представља аутентично и непоновљиво наслеђе богате ризнице нашег народног градитељства. На изложби је приказано традиционално градитељство села Брлог, Дојкинци, Јеловица, Шугрин, Браћевци, Каменица, Паклештица, Славиња, Смиловци, Височки Одоровци, Топли Дол, која се истичу уметничко-занатским приступом у обради дрвета и декоративним обликовањем архитектонских елемената.

На 35 паноа (7 текстуалних, формата 30×30 цм и 28 паноа са фотографијама кућа декоративних елемената и детаља, формата 60×80 цм) представљен је део репрезентативних примера и детаља обликовања архитектонских, просторних и конструктивних елемената на традиционалној старопланинској кући (димњаци, кровне конструкције, дрвени стубови, спољне украсне лајсне прозора, ћенарке, чуваркуће, карактеристични сандуци, наћвари као део покућства) са уметничко-занатског аспекта.


Повезани текстови:
Изложба студентских радова: Стамбена архитектура у Србији у 19. и почетком 20. века
Промоција књиге: Општина Житорађа – старе сеоске куће и њихова типологија


Рецензенти изложбе:
ванр.проф. др Мирјана Ротер Благојевић и др Игор Марић, научни саветник, ИАУС

Ауторка изложбе:
Горица (Бојовић) Љубенов рођена је у Пећи. Дипломирала 1991. године на Грађевинско-архитектонском факултету, одсек Архитектура у Приштини. Магистрирала 2001. године на Факултету примењених уметности, смер Унутрашња архитектура у Београду. Докторирала 2015. год. на Архитектонском факултету Универзитета у Београду.