УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

2017_Mapa-kao-medij_m

Током три викенда у фебруару 2017. године, Тачка комуникације организује нови циклус заједничког истраживања и мапирања града. Програм „Мапа као медиј“ овога пута повезује визуелне уметнике и практичаре са идејом да се кроз заједнички процес, кроз три различита фокуса испитају односи које свакодневно стварамо са својом околином. Ово је прилика да учесници заједно с менторима анализирају различите феномене и околности под којима се један град развија, проналазећи узроке таквих појава и нудећи нове формате интердисциплинарног истраживања. Позив је намењен свима – студентима и професионалцима различитих усмерења, који свој рад посвећују некој од тема овогодишњих радионица.

Мапа нетранспарентог Београда преиспитује на који начин се развија инвеститорски урбанизам и у којој мери су ти пројекти отворени за учешће грађана и стручне заједнице. Наш град, наша сцена – учесници заједно с менторима откривају заборављене локалне просторе и предлажу им нове намене. У мешавини фикције и стварности радионица Немртви Београд, посматра град кроз призму потенцијалне зомби инвазије.


Повезани текстови:
Радионица партиципативног мапирања у оквиру пројекта „Мапе невидљивог Балкана“
Радионица: Confusing city
Серијал предавања – семинар: Мапа као медиј


Детаљније о свим радионицама можете пронаћи у документу Програм или на Facebook страници.

Овогодишњи циклус укључује три викенд радионице (11,12. 18,19. и 25,26. фебруар 2017. године) и самостални рад учесника на припремама материјала у периодима између рада с менторима. Примаран фокус је овога пута на визуализацији података који се прикупљају истраживачким и теренским радом са менторима који долазе из неколико области: архитектуре (Љубица Славковић), одрживог развоја (Ивана Малиновић и Сабина Керић), и поп културе (Владимир Радиновић). Њима ће се током процеса придружити и визуелни уметници – графичари, илустратори, дизајнери чији је задатак да уз помоћ предлога учесника представе резултате у формату илустроване мапе. На овај начин, свака радионица ће имати другачији визуелни резултат, у складу са различитим сетом података одређене радионице.

Радионице почињу суботом у 12.00h у радним просторима Коларчеве задужбине и трају до 18.00h са паузама за освежење и пратећим програмом. Време радионице је могуће и мењати у договору с фацилитаторима.

Због ограниченог броја места, потребно је претходно послати пријаву за учешће (име, презиме, број телефона, занимање/факултет/институција и назив радионице за коју се пријављујете) на info@tackakomunikacije.org најкасније до 10. фебруара 2017. године. Котизација за сва три викенда износи 600 динара.

Циклус се реализује у оквиру програма Друштвени атлас града подржаног од стране Министарства културе и информисања.

Tacka-komunikacije_logo