УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr
Годишња награда Удружења архитеката Србије за 2015: Сањин Грбић и Јован Јовановић – Комплекс „Стари млин“, Булевар војводе Мишића, Београд | Извор фотографија: Ентеријер магазин бр.86

UAS-Logo_92x100

Додела Годишње награде Удружења архитеката Србије за најуспешније архитектонско дело из свих области архитектуре реализовано у 2015. години и Повеље за изведено дело наших архитеката које је реализовано у иностранству у 2015. години, одржана је у Удружењу архитеката Србије дана 26. децембра 2016. године у 18.00 часова.

Из Извештаја о раду жирија:

Свака архитектонска награда има свој значај и карактер. Значај награде умногоме је одређен тиме ко награду додељује, док је њен карактер резултат њене историје. У случају Годишње награде Удружења архитеката Србије, у ситуацији смо да констатујемо да је реч о награди посебне вредности и посебног утицаја. Додељене награде које су претходиле овогодишњем жирирању обавезивале су Жири да своју позицију дефинише у складу са статусом Награде у једном делу, и у складу са професионалним околностима у другом делу. Нема сумње да је реч о моменту у којем је бавити се архитектуром, ако не тешко, бар веома компликовано. Услови произилазе из контекста, али и осећаја архитеката да постоји одговорност коју треба и оправдати и искористити. Ламент над професионалним околностима је ове године Жири решио да остави са стране и погледа сам живот професије директно.


Повезани текстови:
Конкурс: УАС Годишња награда за 2015.
Додељена Годишња награда Удружења архитеката Србије за 2014.


Управни одбор Удружења именовао је Жири за доделу награде:
др Владимир Миленковић, архитекта, ванр. професор, председник Жирија и чланови:
др Татјана Стратимировић, архитекта, Београд
мр Мирослава Петровић Балубџић, архитекта, Београд
Срђан Зорић, архитекта, Нови Сад
Зоран Николић, архитекта, Ниш

2015_Nagrada-UAS

Додела Годишње награде и Повеље Удружења архитеката Србије за 2015. годину – добитници награда са члановима жирија

На конкурс за годишњу награду, предати су радови у следећим категоријама:

• За најуспешније архитектонско дело из свих области архитектуре реализовано у протеклој години, закључно са 31.12.2015. године, а за Годишњу награду Удружења архитеката Србије, конкурисали су следећи аутори и објекти:

  1. Комплекс Стари млин, Булевар војводе Мишића, Београд
    Аутори: Сањин Грбић, дипл.инж.арх. и Јован Јовановић, дипл.инж.арх.
  2. Објекат ФИАТ Аутоцентар НИКОМ, Крагујевац
    Аутори: Предраг Милутиновић, архитекта, Владимир Лојаница, архитекта
  3. Центар за ометене у развоју, Шекспирова 8, Београд
    Аутор: арх. Влада Славица

• За изведено дело наших архитеката које је реализовано у иностранству у конкуренцији за Повељу Удружења архитеката Србије, у протеклој години, закључно са 31.12.2015. конкурисали су:

  1. Air and Space Museum, Пекинг, Кина
    Аутори: Бранислав Хетзел дипл.инж.арх., Небојша Фотирић, дипл.инж.арх, Игор Рајковић, дипл.инж.арх.
  2. Стамбени објекат – Кућа за одмор, Бигово, Црна Гора
    Аутори: Јелена Ивановић Војводић, Василије Милуновић
    Сарадници: Милена Катић, Вања Енбулајев, Павле Илијашевић
    Консултант за ентеријер: Татјана Шапоњић
    Фотографија: Реља Иванић

Овде можете погледати све номиноване радове: Годишња награда и Повеља Удружења архитеката Србије за 2015.

Годишња награда Удружења архитеката Србије за 2015.

Награда Удружења архитеката Србије за најуспешније дело из области архитектуре за 2015. годину додељена је Комплексу „Стари млин“, Булевар војводе Мишића, Београд, аутора Сањина Грбића, дипл.инж.арх. и Јована Јовановића, дипл.инж.арх.

2015_Nagrada-UAS_Radisson-Blu-Belgrade_01

Сањин Грбић и Јован Јовановић – Комплекс „Стари млин“, Булевар војводе Мишића, Београд | Извор фотографија: Ентеријер магазин бр.86

Oдлука о додели Годишње награде Удружења архитеката Србије за најуспешније дело из области архитектуре за 2015. годину прати осећај сигурности у активну улогу архитектонске струке у процесима урбане реконструкције, која у многоме обележава садашњост контекста. Остварење сведочи о јасном ставу пројектаната у односу на потенцијал локације, програмске основе рада и свест о стандарду у којем се и постиже сигурност у реалне капацитете професије. Реч је о остварењу које доприноси култури урбаног живота и развоју савремене улоге струке.

2015_Nagrada-UAS_Radisson-Blu-Belgrade_05

2015_Nagrada-UAS_Radisson-Blu-Belgrade_04

Сањин Грбић и Јован Јовановић – Комплекс „Стари млин“, Булевар војводе Мишића, Београд | Извор фотографија: Ентеријер магазин бр.86

Повеља Удружења архитеката Србије за 2015.

Повеља за изведено дело у иностранству за 2015. годину додељена је згради Air and Space Museum у Пекингу, Кина, аутора: Бранислава Хетзела, дипл.инж.арх, Небојше Фотирића, дипл.инж.арх. и Игора Рајковића, дипл.инж.арх.

2015_Nagrada-UAS_Air-and-Space-Museum-Beijing_01

Бранислав Хетзел, Небојша Фотирић и Игор Рајковић – Air and Space Museum, Пекинг, Кина | Фото © Hetzel Design

Иако подељеним гласовима, односно већином гласова у даљем току жирирања, овогодишња одлука о Повељи представља документ о виталности српских архитеката и њиховој свести о глобалном пољу деловања. У конкуренцији за повељу биле су практично две теме, једна у корист солидности и реалности потврђених вредности, и друга, у корист слике о ономе што намеће време, тако да је превагнула жеља да се активност у правцу највећег светског архитектонског просторног полигона потврди као вредност у којој апетити струке не јењавају, већ напротив трагају за партнерским односом са контекстом у којем настају или би требало да настану.

2015_Nagrada-UAS_Air-and-Space-Museum-Beijing_02

2016_Nagrada-UAS_Hetzel-Fotiric-Rajkovic_main

2015_Nagrada-UAS_Air-and-Space-Museum-Beijing_04

Бранислав Хетзел, Небојша Фотирић и Игор Рајковић – Air and Space Museum, Пекинг, Кина | Фото © Hetzel Design