УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Ulicna-galerija-Konkurs-izlagacka-sezona-2017_opt

Улична галерија у Београду објављује конкурс за излагачку сезону за 2017. годину. Сви заинтересовани уметници, кустоси, удружења и организације могу послати своје предлоге пројеката на office@mikroart.rs до 20. јануара 2017. године. У обзир долазе и предлози за самосталне и групне изложбе, и кустоске пројекте без ограничења у виду медија. Такође, прихватамо предлоге за пратеће програме или независне догађаје као што су радионице, свирке, фестивали, просторне инсталације које се могу одржавати и за време трајања изложби.

Предлоге за пројекте и пратеће програме слати у у форми ПДФ-а у следећем облику:

  • Кратка биографија или ЦВ (до 300 речи);
  • Информације о пројекту (име рада, аутор/група аутора, година настанка, кратак опис рада; до 300 речи);
  • Визуелни материјал и
  • Техничка листа неопходна за реализацију пројекта.

Водећи се уметничким квалитетом, јасноћом и актуелношћу предлога, техничком изводљивошћу и комуникативношћу са публиком, жири ће по завршетку конкурса изабрати пројекте који ће бити представљени у Уличној галерији током 2017. године.

Ulicna-galerija-Konkurs-izlagacka-sezona-2017_01

Изложба БЕЗ ИЗЛАЗА, сликара Милана Нешића у Уличној галерији отворена је до 23. септембра 2016. године.

Повезани текстови:
Изложба: „Богдан Богдановић 2013/14“ фотографа Себастијана Илинга (Sebastian Illing) у Уличној галерији


Прва београдска Улична галерија

Напуштени и руинирани пролаз у самом центру града, код Безистана, постао је прва београдска Улична галерија. Ово је први такав пројекат у Србији по свом физичком карактеру искоришћења јавног простора за галеријску поставку. Галерија се налази у непосредној близини Безистана, у пешачком пролазу између Трга Николе Пашића и Нушићеве улице, познатијем као Чавкетов пасаж.

Програм галерије састоји се од дела ангажоване уметности која се бави питањима од кључног значаја за друштво. Једна од његових битних карактеристика је то што ће бити отворен за младе и неафирмисане уметнике.

Измештањем уметности у јавни простор њена доступност проширена је на велики број људи, што је посебно битно за теме које су традиционално игнорисане и практично невидљиве у друштву, а чију праву меру уметник најбоље може осетити и пренети посетиоцима. Јавни простор тако добија нову функцију, уметници место за излагање, град нови центар културе, а посетиоци и пролазници прилику да уживају у уметности у овом несвакидашњем простору.

Одлуком Већа општине Стари град и уговором којим су регулисани односи између општине и удружења Микро Арт овај простор уступљен је за потребе организовања одрживе уличне галеријске поставке на три године, са могућношћу продужења. Општина Стари град се обавезала да ће претходно извршити реконструкцију простора по архитектонском пројекту арх. Иве Чукић.

Овај пројекат специфичан је и по успостављању неопходне сарадње измедју институција и грађанских удружења чиме је направљен модел за будуће уступање сличних простора за уметничку продукцију.

http://www.ulicnagalerija.rs/
https://www.facebook.com/UlicnaGalerija/